Мозамбикските лидери се надяват с ръкостискане и прегръдки да затворят

...
Мозамбикските лидери се надяват с ръкостискане и прегръдки да затворят
Коментари Харесай

Конфликтът след войната с милион жертви в Мозамбик приключи, но въпросите остават

Мозамбикските водачи се надяват с здрависване и обятия да затворят страницата на десетилетния спор. Но изборите през октомври и нови аргументи за принуждение приказват за това, че мирът надалеч не е сигурен.

По време на избухналата след независимостта от Португалия революция, взела над 1 милион жертви сред 1977 и 1992 година, ръководещата партия Фронт за избавление на Мозамбик (ФРЕЛИМО) и бившето партизанско придвижване Мозамбикска национална опозиция (РЕНАМО) водиха война в противоположни лагери. Впоследствие те подписаха помирение, с което бе комплициран завършек на най-кръвопролитната част от спора.
Но в годините по-късно от време на време припламваше принуждение, изключително към избори.

Президентът Филипе Нюси и лидерът на РЕНАМО с необятни усмивки на лицата се прегръщаха през вчерашния ден след подписването на съглашението, което планува преустановяване за непрекъснато на военните дейности и конституционни промени, а също и разоръжаване и реинтеграция на бойците на РЕНАМО в силите за сигурност и гражданския живот. " С това съглашение споделяме, че може и да имаме несъгласия, само че постоянно използваме разговора, с цел да уреждаме разликите си ", сподели Нюси на събитието, което се състоя на " Праса да паз " (Площада на мира) в Мапуту в наличието на задгранични сановници като президента на Република Южна Африка Сирил Рамапоса и държавните глави на други прилежащи страни. " Никога повече изборните резултати не би трябвало да диктуват положението на мира в Мозамбик ", добави мозамбикският президент.

Според анализатори новото съглашение дава най-голямата вяра до момента за трайно решение на спора. " Всички би трябвало да бъдем оптимисти, тъй като в случай че никой не има вяра в мира, няма да има мир ", сподели Фелипе Доносо, началник на задачата на Международния комитет на Червения кръст в Мозамбик. Нюси и Момаде се надяват да натрупат точки с мира преди президентските, парламентарните и районни избори на 15 октомври.

Гласуването може да се окаже определящият фактор за това дали съглашението ще се резервира или не, считат специалисти. Това ще бъде първият път, в който придвижването РЕНАМО, в този момент най-голямата опозиционна партия, ще се състезава за губернаторствата на провинциите, удовлетворявайки настояванията за политическо приобщаване и надзор над регионите под негова доминация. Губернаторствата дават на РЕНАМО опция да покаже, че е функционираща политическа партия с потенциал да ръководи дейно, сподели Едуард Хоби-Хамшър, старши аналитик за Африка в компанията за оценка на риска от Англия " Вериск Мейпълкрофт ".

 Жени от Мозамбик по време на церемонията.
© Associated Press

Жени от Мозамбик по време на церемонията.

Той и други интервюирани от " Ройтерс " специалисти показаха това като основната причина съглашението да може да успее там, където предходните се провалиха. Но в случай че придвижването РЕНАМО не реализира предизборните си цели да завоюва губернаторства и се почувства излъгано от ФРЕЛИМО, съглашението може да не сработи. " След това цялото начинание ще се провали ", сподели Джозеф Ханлън, гостуващ учител в Лондонската школа за стопанска система. Вече имаше обвинявания за измами с регистрацията на гласоподаватели.

На вчерашната гала Момаде съобщи, че със съглашението се подпечатва бъдеще на мир и помиряване, само че означи, че измененията в ръководството посредством свободни и почтени избори би трябвало да бъдат предписание, а не изключение. " Току-що отворихме нова страница в историята на нашата страна ", сподели той.

До датата на изборите процесът на разоръжаване към момента ще бъде надалеч от завършил. Досега са регистрирани към 50 от общо над 5000 бойци на РЕНАМО, процедура, която стартира предходната седмица в Горонгоза, където е щабът на РЕНАМО. Но бяха предадени едвам шепа оръжия, а и евентуално РЕНАМО ще си резервира по-тежкото и по-доброто въоръжение най-малко до изборите, може и да продаде част от него на други групировки, считат анализатори.

 Статуя на противоречивия първи президент на Мозамбик Самора Машел (1975-1986 г.) в столицата Мапуту, 2015 година
© Associated Press

Статуя на противоречивия първи президент на Мозамбик Самора Машел (1975-1986 г.) в столицата Мапуту, 2015 година

И във ФРЕЛИМО, и в РЕНАМО има групи от хардлайнери, които не се отнасят изключително възторжено към почналия развой. През последните седмици военачалник от РЕНАМО и неизяснен брой бойци се отхвърлиха от Момаде, заплашвайки с принуждение и отказвайки да си предадат оръжието, до момента в който той е отпред.

" Сега те са напълно отвън мирното съглашение ", сподели Йохана Нилсон, откривател от Швеция. " Фактът, че РЕНАМО не може да ги управлява, несъмнено, е спорен ", добави тя. Противопоставянето сред РЕНАМО и ФРЕЛИМО е определящо за обстановката в Мозамбик още от 70-те години, когато страната беше една от фронтовите линии на Студената война. Но въпреки и мирното съглашение да се приготвяше отдавна, съгласно анализатори съперничеството сред някогашните врагове към този момент не е основният спор, заплашващ страната. В бедния север работят ислямисти, което е сериозен товар за военните запаси на държавното управление и направи още по-наложително сключването на съглашение с РЕНАМО.

 Конфликтът след войната с милион жертви в Мозамбик завърши, само че въпросите остават
© Associated Press

От 2017 година при ислямистки набези са починали над 250 души. Правителството може да си извлече поучения от първопричините за рецесията и да ги употребява в метода си към РЕНАМО.

Разположен в южната част на африканското крайбрежие на Индийския океан, Мозамбик е една от най-слабо развитите страни в света, само че стартира да създава големи находища на въглища и газ. Жителите на района Кабу Делгаду не престават да живеят в беднотия в миг когато натам се насочват все по-голям брой многонационални корпорации, с цел да създават едни от най-големите крайбрежни залежи на газ от десетилетие - оценени на най-малко 30 милиарда $. " Бедността е горивото на настоящето принуждение в Северен Мозамбик ", сподели Елинор Бийвър, откривател в лондонския Международен институт за стратегически проучвания. " Недоволството от това неравноправие може да се ускори, в случай че редовите хора не завоюват от разрастващия се петролно-газов бранш в Северен Мозамбик ", добави тя.

Липсата на икономически благоприятни условия в основната цитадела на РЕНАМО също може да подхрани принуждение, както стана на север, сподели Адриану Нувунга, шеф на Центъра за проучване на демокрацията и развиването, намиращ се в Мапуту. " Този мир би трябвало да носи изгоди ", сподели той пред " Ройтерс ".

Мирко Манцони, специфичният делегат на Организация на обединените нации за Мозамбик, който е тясно привързан с договарянията, съобщи, че бойците на РЕНАМО просто търсят метод да обезпечат бъдеще на фамилиите си. " Искаме да създадем по този начин, че това да е окончателната реинтеграция ", сподели той. " Затова в действителност се опитваме да създадем по този начин, че реинтеграцията да донесе по-добра вероятност от оръжията ", добави Манцони. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР