Москва събра медалите от фигурното пързаляне, но преживя най-голямото резочарование

...
Москва събра медалите от фигурното пързаляне, но преживя най-голямото резочарование
Коментари Харесай

Машина за шампиони или треньор без душа

Москва събра медалите от фигурното пързаляне, само че претърпя най-голямото резочарование и оскърбление със златните си девойки Ще смени ли Плюшченко вездесъщата треньорка Етери Тутберидзе след резила на Зимната Олимпиада?
Едно 15 годишно дете - Камила, което единствено преди дни е вдигнало на крайници олимпийската аудитория с неповторимото си осъществяване върху леда, със сълзи на очи се пробва да избегне тълпата от публицисти след неуспеха на последното си олимпийско осъществяване. Друго 17-годишно момиче – Саша, изпълнила превъзходно пет четворни скока, стои пред камерите със свити юмручета и се кълне, че повече няма да обуе кънките. Доскорошната им другарка – Анна, отхвърля да се снима със златния орден, който одеве е получила, а вместо усмивки, остава в фрагментите на фотографите със каменно лице, излъчващо комплициране и горест.Това не е кадър от мелодрама след инфарктна загуба на съветския тим на въобръжаема Олимпиада. Това се случи незабавно след финала на женското самостоятелно състезание по фигурно пързаляне, дни преди края на зимните игри в Пекин.

Поредният грамаден триумф на съветския тим, заел първо, второ и четвърто място в крайното класиране донесе най-голямият скандал по време на Зимната олимпиада, най- огромното отчаяние за почитателите на златните девойки и най-черното леке в другояче, блестящата кариера на треньорката на националния тим на Русия – Етери Тутберидзе.

Камила Валиева стартира като новата звезда на леда

и имаше всички шансове да завърши като олимпийска шампионка, направила рекордни за възрастта си премятания във въздуха и оценки на журито за артистично осъществяване. Но всички тези илюзии приключихапреждевременно, когато се разбра, че е дала позитивен тест за допинг от проучване, направено в края на декември. Макар съветската преса да унищожи с въпроси Международния олимпийски комитет за какво чак в този момент разгласява резултатите, това нямаше по какъв начин да промени тъжния факт, че най-изтъкната им фигуристка употребява непозволени субстанции. Обяснението на Камила – че пила от чашата на дядо си, който в нея по-рано разтворил хапче за сърце, се одобри милозливо единствено от съветските медии.

Публиката в Пекин настръхна, а съдии и коментатори завчас не помниха суперлативите. Олимпийското управление по този начин и не съумя да в профил състезателката, тъй като се оказа, че разпоредбите не важат за толкоз млади състезателки, само че сложи мълчалив ултиматум, който още преди надпреварата дефинитивно раздели Камила от медалите: в случай че тя попадне в челната тройка, няма да има гала по връчване. Нещо повече – какъвто и да е резултататът й, тя отпадаот церемония церемонията – венец в олимпийското присъединяване на всеки победител.

15 годишното момиченце, родено в дребен град, чиито гений накара родителите му да си изоставят работата си, с цел да отидат в Москва и да се посветят на спортната й кариера, не съумя да преживее резила Безсънните нощи, целодневните тренировки, упованията за златен орден - всичко това бе утаено за минути от действието на

едно неразрешено хапче, което срина фантазиите и живота на Камила

Видяхме това, когато излезе на леда за финалното си осъществяване и два пъти се строполи на леда.

Всичко това обаче надалеч не беше най-разочароващия миг за съветския тим. Пълният шок настъпи, когато Камила приключи с наведена глава своята стратегия и се изправи пред Тутберидзе. За неприятен шанс, камерите уловиха първите думи на треньорката: Защо се съобщи още преди края на осъществяването си, попита Етери Камила, която не откри думи да отговори, само че даде воля на сълзите си, до момента в който чакаше резултатите на журито. Виждайки, че излиза от челната тройка, Камила напряко рухна, а Тутберидзе се опитваше да сдържа гнева и разочарованието си.

Само минути по-късно международната мрежа изригна с чудовищни упреци към треньорката. Обвиняваха я, че не е утешила детето, че тренировките са го изстискали до прекаленост. Нарекоха я ледена кралица. А малко по-късно шефът на интернационалната федерация наля масло в огъня като пусна пост, в който

Томас Бах укори Тутберидзе за хладното й държание

асъдействало за отчаянието на състезателката.Оттук нататък финалът на надпреварата мина на забързани обороти, никой не гледаше осъществяванията на девойките, всеки следеше реакциите на журите и публиката. Руснаците се хвърлиха да избавят треньорката си, изкарвайки скелети от дрешника на фигурното пързаляне, които ни припомниха по какъв начин в предишното германци и канадци са упражнявали грубо състезателите си. Спортисти от целия свят пък се втурнаха да дават кураж на Камила и да я молят да не загърбва леда. Международната федерацията се видя принудена да вземе крути ограничения, с цел да охлади пристрастеностите. И излезе с решение, че оттук насетне в надпреварите ще вземат участие единствено тези, които са навършили 17 години. Окончателното решение се чака на 30 април.

Ако драмата за руснаците беше завършила с Камила, кариерата на великата Тутберидзе надали щеше да бъде застрашена. Но последвалият скандал с медалистките от игрите - Александра Трусова и Анна Щербакова, ясно демонстрираха, че скърцането в машината на съветското фигурно пързаляне не е единствено поради кол, комплициран от противниковите тимове.

Анна, новата олимпийска шампионка, даже не получи приветствие от съотборничката си Саша. А минути по-късно, вместо да разгласява златния си орден в обществените мрежи, написа единствено, че няма какво да разяснява.

Трусова, една от обичаните златни девойки на Москва, по този начин и разбра

за какво е класирана на второ място след върха

 – пет чисто изпълнени четворни завъртания. Нещо повече, вбесена от резултата на съдиите, тя непосредствено упрекна Тутберидзе, че е знаела авансово за класирането. И че повода е в толерирането на фаворитката на Етери - Щербакова.

Нервният срив на Саша върна мрачните мемоари от леда преди 4 години на предходната Олимпиада, когато Евгения Медведева също не докосна златото, а незабавно след игрите напусна Тутберидзе и отпътува да тренира в Канада. Преди година огласи, че се връща към Тутберидзе, само че злополучната история със Саша несъмнено ще наклони везните в друга посока.

Тутберидзе е потвърдена машина за медали, само че Русия не обича обществените кавги. Още по-малко се нуждае в този миг от обвиняване, че спортистите й упражняват при безчовечен условия, а хуманността е потъпкана в името на златото.

Затова и съперниците на Етери към този момент протриват ръце и чакат рокади. Един от огромните кандидати за това е същинска легенда и нейна цялостна диаметралност. Става дума за треньора на Трусова и на доста изгряващи звезди - двукратният олимпийски първенец по фигурно пързаляне Евгени Плюшченко.

39-годишният руснак е олимпийски първенец от 2006и 2014 година,има и два сребърни медала от Игрите (2002, 2010). Той е троент международен първенец и седемкратен европейски първенец. Любимец на дамите по света, ухилен, любезен, съвършен... Като нищо може да направи следващото знамение в съветското фигурно пързаляне – да детронира Тутберидзе.

На българска почва това звучи много познато. Преживяхме го със златните девойки, когато залезе треньорската звезда на Нешка Робева и изгря тази, на Илиана Раева. Видно е, че времето в този момент е на младите гении. Нищо, че Тутберидзе още няма 50.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР