Мощните и скъпи кораби на британския Кралски флот могат да

...
Мощните и скъпи кораби на британския Кралски флот могат да
Коментари Харесай

Daily Mail: Китай и Русия се точат с евтини противокорабни ракети да правят от скъпите самолетоносачите на НАТО грамада скрап

Мощните и скъпи кораби на английския Кралски флот могат да бъдат развалени или разрушени от относително евтини ракети, да вземем за пример съветско или иранско произвеждане, написа английското издание Daily Mail. Затова Англия следва да се превключи към създаване на отбранителни мощности на корабите, които да не отстъпват на настъпателните. В обявата се отбелязва, че ракета на стойност под 500 хиляди паунда може „ като най-малко да лиши от боеспособност” новия английски авионосец „ Кралица Елизабет”, спуснат на вода преди месец.

„ Китай и Русия наподобява са концентрирали своите старания да слагат под опасност основни обекти на западните страни, огромни, малцина и скъпо струващи. Растящите благоприятни условия на евентуалните съперници на Англия би трябвало да се трансфорат в същинско безпокойство” – бие паника изданието.

Подобен материал, само че за американски кораби, написа в Strategic Culture военният специалист Алекс Горка. Според него, американските авионосци, в това число новият „ Джералд Р. Форд”, не могат да заплашват Русия при положение на офанзива, тъй като „ след съветския удар ще се окажат камара ненужен метал”. Дори руските разработки насаждаха боязън у американските моряци, а „ Русия тези страхове единствено ги усили, създавайки софтуерни вести за битка в морското пространство”.

Ракетите с въздушно базиране поразяват със своята мощност: противокорабната ракета Х-22, основана в Съюз на съветските социалистически републики и пусната от ракетоносеца Ту-22М3, е способна да направи в най-новия американски авионосец „ отвор с широчина 5 м и дълбочина 12 м”. При това такава ракета, съгласно плана на специалисти, системите на Съединени американски щати могат да я смъкват единствено осъвременени системи, които не се слагат на морска техника. Освен това в Русия скоро би трябвало да бъде призната на въоръжение ракетата Х-32, която може без проблем да преодолее всяка отбрана. А със доставяне на съветските кораби със свръхзвуковата ракета „ Циркон” Съединени американски щати „ въобще могат да не помнят за своите искания за морско предимство.

БЛИЦ, въз основа на експертни отзиви, смята, че цитираните от Daily Mail и Strategic Culture са в забележителна степен пресилени за да се оголи пробпемът. Истина е, че по преобладаващи оценки английският флот през последните е измършавял „ до безобразие”. Само че една ракета с стандартен заряд не е в положение да потопи авионосец, чието вътрешно пространство е разграничено на голям брой водонепроницаеми браншове, затова са нужни примерно 5-7 директни попадения. Ситуацията може сензитивно да се промени, в случай че за двата английски самолетоносача се планува бойно охранение от по 5-6 кораба с съвременна Противовъздушна отбрана и ПРО.

Редакция БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР