Мораториумът върху плащането на иновативни лекарства от здравната каса най-вероятно

...
Мораториумът върху плащането на иновативни лекарства от здравната каса най-вероятно
Коментари Харесай

Бюджетната комисия отхвърли ветото върху лекарствения мораториум

Мораториумът върху заплащането на новаторски медикаменти от здравната каса най-вероятно ще бъде задействан през 2018 година

Бюджетната комисия в Народното събрание отхвърли във вторник частичното несъгласие върху текстовете в закона за бюджета на НЗОК, наложено от президента Румен Радев. Ако съотношението на силите се резервира и в пленарна зала тази седмица, мораториумът ще стане факт.

Миналата седмица президентът наложи несъгласие върху текстовете, с които се постанова мораториум върху заплащанията за нови скъпо струващи медикаменти. Според бюджетната комисия обаче текстовете не опонират на конституцията и няма да лишат хората от животоспасяващо лекуване, съобщи БНР.

Мотивите на Радев да отхвърли текстовете бяха, че по този метод не се третират еднообразно всички здравноосигурени и част от българските жители няма да получат нужната им здравна помощ.

Мораториумът провокира мощна отрицателна реакция от страна на редица пациентски организации, които през уикенда проведоха даже митинг пред Народното събрание. Като реакция пък здравният министър Кирил Ананиев разяснява, че зад митингите прозират корпоративни ползи.

Досега поддръжка за президентското несъгласие са оповестили единствено от Българска социалистическа партия. " Обединени патриоти " са срещу ветото, тъй като бюджетът на здравната каса подсигурил рационалното потребление на публичния запас. От ГЕРБ пък виждат в наложеното несъгласие политически ход.

Въпреки запазването на мораториума здравният министър Кирил Ананиев за следващ път увери в понеделник, че без значение от финансовата мярка няма да бъде извърнат тил за лекуването на нито един пациент.

" 32 молекули са препоръчани за реимбурсиране идната година, за 29 от тях и сега у нас има най-хубавите медикаменти, които се ползват и в Европа. Само за 3 молекули няма, те са за доста редки заболявания, само че за тях ще намерим решение през бюджета на Министерството на здравеопазването ", сподели Ананиев. Според него президентът Румен Радев е измамен с претекстовете за ветото, което наложи върху мораториума в бюджета на НЗОК.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР