Допълнителните мерки за контрол на жилищното кредитиране на БНБ няма

...
Допълнителните мерки за контрол на жилищното кредитиране на БНБ няма
Коментари Харесай

Експерти: Мерките на БНБ няма да се отразят на имотния пазар

Допълнителните ограничения за надзор на жилищното кредитиране на Българска народна банка няма да трансформират политиките на комерсиалните банки по отпущането на заеми, само че е допустимо да се окажат предизвестие за по-високи лихви, в случай че кредитирането продължава да пораства.

Това разяснява за БНР Десислава Николова от финансовия портал " Моите пари ". 

Според оценките на анализаторите няма да се свие и имотният пазар в резултат от стягането на контрола върху заемите. Ефектът ще се ограничи до отсяването на неплатежоспособните клиенти, считат брокери.

Условията на централната банка могат да се считат като сигнал за стягане на кредитирането в друга обстановка, в това число и с по-високи лихви, сподели Николова:

" Основният механизъм, по който това може да стане, е посредством минимални наложителни запаси ". 

Възпиращо изискване за получателите на заеми може да бъде и намаляването на оптималния период на погасяване на заемите, който сега е 30 години, мярка, която Българска народна банка разгласи през вчерашния ден, разяснява Десислава Николова: 

" Ако Българска народна банка реши да понижи този период, това на процедура ще увеличи размера на месечните вноски ". 

Според финансистите ограниченията няма да се отразят на имотния пазар, тъй като купувачите се усещат сигурни и платежоспособни. Поради тази причина резултатът върху имотния пазар може да бъде даже удобен, счита Димитър Христов, управител на огромна брокерска компания:

" Очаквам хората да не влизат в бързи покупко-продажби непременно, тъй като " ще изтърван влака ", в противен случай - ще забавят темповете на взимане на решения ". 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР