Може ли и трябва ли автономните оръжия да водят война?

...
Може ли и трябва ли автономните оръжия да водят война?
Коментари Харесай

Състезание на бойните роботи

Може ли и би трябвало ли самостоятелните оръжия да водят война? Можете да отговорите на този въпрос с ежедневни познания и малко цинизъм. Всеки, който в миналото е управлявал компютър, който се е справял със сривове и скрити актуализации, може да открие единствено концепцията, че машините вършат разлика сред живота и гибелта.
Във военните технологии обаче се прави гражданска война, третата съществена след изобретението на барута и нуклеарните оръжия. „ Огромният софтуерен прогрес, реализиран в региона на роботиката и изкуствения разсъдък (ИИ) през последните години, изтласка това разбиране за самостоятелни оръжия до прага на съответното осъществяване " - се споделя на службата за оценка на технологиите в немския Бундестаг.
В доста страни по света хората приказват за това какво значи цифровизацията за военния бранш - както е сега в Съединени американски щати. Там значим съвещателен орган към Министерството на защитата на Съединени американски щати направи към президента Джо Байдън и Конгреса.
Във всеки случай групата е осведомена с компютрите, техните дефекти и обещанията им. Сред 15-те членове на Комисията за национална сигурност по изкуствен интелект е и идният началник на Amazon Анди Джаси , който преди този момент отговаряше за облачния бизнес на Групата. Гугъл и Microsoft изпратиха своите мениджъри за изкуствен интелект Андрю Мур и Ерик Хорвиц , а Oracle изпрати члена на борда Сафра Кац . Работното тяло беше управлявано от някогашния началник на Гугъл Ерик Шмид, който също беше ръководител на две други комисии в Пентагона.
Настоящият финален отчет на комисията се занимава с въпроса каква роля би трябвало да играе Америка в бъдеще при създаването и потреблението на самостоятелни оръжейни системи. И в случай че Шмид и останалите членове на комитета се оправят, отговорът може да бъде единствено един: Съединени американски щати би трябвало да са навръх фронта, в противоположен случай Китай ще поеме това място. Единствено нуклеарните оръжия не би трябвало да се управляват от машини - само че необятното разпространение на съответните технологии е извънредно значимо.
" Съединените щати би трябвало да работят в този момент, с цел да внедрят системи за изкуствен интелект (ИИ) и да влагат доста повече запаси в нововъведенията на ИИ, с цел да защитят сигурността си, да насърчат просперитета си и да обезпечат бъдещето на демокрацията " - се споделя в отчета. Глобалната възбрана на сходни оръжейни системи, въпреки това, не би била в полза на страната, тъй като най-важните стратегически съперници по този начин или другояче не биха се придържали към нея: „ Обещанията на страни като Русия или Китай евентуално биха били безсмислени “ - заключи комисията.
Америка би трябвало да влага, колкото е допустимо повече, с цел да резервира преднина пред страни като Русия и на първо място над Китай и това владичество би трябвало да подсигурява непоклатимост. Въоръжаване за мир, по този начин да се каже. Експертите гледат сериозно на това. „ На път сме към конкуренция във въоръжаването сред Съединени американски щати с Китай и Русия “ - споделя Аня Далман от Фондацията за просвета и политика (SWP) в Берлин. Американците допускат, че могат да поддържат и уголемяват софтуерното водачество. Но това е подозрително. „ Човек може да има големи подозрения дали тази посока има смисъл “ - удостоверява Франк Зауер от Университета на Федералните въоръжени сили в Мюнхен.
Фактът, че комисията поддържа концепцията, може да съдържа егоистични претекстове. Много от членовете имат интерес американските военни да влагат колкото се може повече пари в цифровизация. Например Amazon и Oracle сега спорят в съда за това кой може да построи облачна система за милиарди долари за Пентагона. А шефът на комисията Шмид явно е вложител в няколко компании за военни технологии. „ Той има доста, доста финансови тласъци, с цел да подсигурява, че Министерството на защитата и други федерални организации употребяват ИИ нападателно “ - Джон Дейвисън от Електронния информативен център за дискретност във Вашингтон.
Но дали интернационалната възбрана за самостоятелни оръжия би била реалистична? Разговорите по този въпрос не престават от години в Организация на обединените нации в Женева в границите на Конвенцията за стандартни оръжия. Те не реализират никакъв същински прогрес. Това е обвързвано с политическата воля и със сложността на въпроса. Сравнително елементарно е да се преброят бойни глави и танкове и да се пресметна обсегът на ракетите - с логаритмите обаче нещата са малко по-сложни.
 Град, управителен от изкуствен интелект - грандиозният план на Китай Град, управителен от изкуствен интелект - грандиозният план на Китай
Датската компания за архитектура BIG и китайската софтуерна компания Terminus възнамеряват развиване на образован град, ръководено напълно...
Правозащитната организация Human Rights Watch заключи позициите на страните за предходната година. Според него единствено към 30 страни, основно от Южна Америка, Африка и Азия, ясно са се оповестили в интерес на интернационалната възбрана.
В доста други страни, в това число Германия, ситуацията е малко по-сложно. Вярно е, че настоящето федерално държавно управление се споделя: „ Ние отхвърляме самостоятелни оръжейни системи, които са отвън човешкия надзор. Искаме да ги изгоним от целия свят. ” Но Хюман Райтс Уотч се оплаква, че макар Германия да е взела участие във всички интернационалните срещи за роботи-убийци сред 2014 и 2019 година, чиновниците „ не поддържаха предложенията за започване на договаряния за контракти “. Вместо това Германия и Франция предложиха политическа декларация, която обаче не би била правно обвързваща.
„ Германската роля е двусмислена “ - споделя откривателят от SWP Далман. Това към този момент стартира с обстоятелството, че терминът „ отвън закона “ от съдружното съглашение оставя доста място за пояснение и никой не знае тъкмо „ какво би трябвало да значи тук “. Това правно обвързваща възбрана ли е? Политическа декларация за желание ли е, че хората не харесват технологията.
Във връзка с това има разнообразни позиции в държавното управление. Във Федералното министерство на външните работи елементарно можем да си представим интернационална възбрана за самостоятелни оръжия, министър Хейко Маас също постоянно заявява това обществено. Но дипломатите по време на договарянията не получават никакви инструкции да изискват това на интернационалната сцена. А в Министерството на защитата, при положение на подозрение, някои въпреки всичко биха предпочели да го оставят с волеизявление.
Това евентуално е обвързвано с новата авиационна система за въздушен пердах FCAS, която Германия, Франция и Испания дружно. „ Бъдещата бойна въздушна система “ (изтребител) би трябвало да размени „ Eurofighter “ и френския „ Rafale “ до 2040 година В допълнение към класическия изтребител, той включва и по този начин наречените отдалечени носители, които могат да бъдат ситуирани вън от самолета и да работят в мрежа. Тези безпилотни машини би трябвало да комбинират опциите на управляемите ракети и безпилотните летателни апарати, само че би трябвало да имат най-малко някои самостоятелни функционалности - детайлностите сега се дефинират.
 Отряд роботи са на първа линия във заводи и лечебни заведения в Япония Отряд роботи са на първа линия във заводи и лечебни заведения в Япония
Ситуацията с разпространяването на новия ковид в Япония ускорява загрижеността на локалните управляващи. Въпреки че страната сполучливо прео...
Междувременно в Съединени американски щати нарастват сериозните гласове за потреблението на ИИ в армията и то освен от мирни деятели. Да вземем да вземем за пример Мери Къмингс, която в миналото е била една от първите дами водачи на Военноморските сили на своя F/A-18. Днес тя учи самостоятелни оръжия в университета Дюк в Дърам, Северна Каролина.
" Мога да си показва, че държавното управление на Байдън също ще даде нов подтик за диалози за самостоятелни оръжейни системи " – споделя Франк Зауер от Университета на федералните въоръжени сили в Мюнхен.
Повечето от развиването на ИИ се случва на комерсиалната сцена, тя. „ Военните са надалеч, доста надалеч обратно. “ Къмингс се дефинира като „ технореалист “. Изкуственият разсъдък в армията е значим, той ще бъде значим и за бъдещото развиване, само че „ нервността “, че е прекомерно ефикасен, „ това не е правилно “.
Така че рисковете от конкуренция във въоръжаването посредством оръжия с ИИ са действителни, само че хипотетичните военни преимущества не са сигурни. Може би президентът Байдън също ще стигне до това умозаключение. В началото на своя мандат той даде да се разбере, че контролът върху оръжията е значим за него. Тогава той се контракти с съветския президент Владимир Путин за удължение на контракта за нуклеарно разоръжаване.
Превод: Ганчо Каменарски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР