Мнозинството в Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) защити независимостта

...
Мнозинството в Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) защити независимостта
Коментари Харесай

ВСС защити независимостта на прокуратурата

Мнозинството в Пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС) отбрани независимостта на правосъдната власт по отношение на обществените офанзиви на президента Румен Радев против прокуратурата и квалификациите от негова страна, че в държавното обвиняване работят „ мутри “.

С 12 гласа „ за “ против гласовете на Лозан Панов, Атанаска Дишева, Олга Керелска, Цветинка Пашкунова и Красимир Шекерджиев „ срещу “, кадровиците одобриха декларацията на Прокурорската гилдия отпреди няколко дни, в която се приканва за спазването на върховенството на закона и естествен институционален разговор по отношение на ескалиращото напрежение.

В началото на дебата основният прокурор Иван Гешев се отдръпна от разискването и гласуването, заради обстоятелството, че част от обстановката го визира персонално. „ Има заплаха да не съм задоволително справедлив. С тази декларация, която ние внасяме в Пленума, ние не желаеме да бъде подкрепена прокуратурата, нито да бъде атакувана която и да е от институциите в България. Становището на Колегията е изразено и качено на страницата на Висш съдебен съвет. Това, което ние считаме за вярно е да се обсъдят три аспекта – естествената връзка сред институциите, господство на правото и третото – спазването на наредбите на Конституцията за разделяне на управляващите. Това е държавническият метод и Пленумът следва да го одобри. Не може всички проблеми в страната да се трансферират на правосъдната власт. Отговорност носят и другите управляващи, според от функционалната си подготвеност. Ще прикани тази позиция да не се политизира “, уточни Гешев, след което се изключи от разискването.

„ Това, което се предлага е малко безочливо и надменно. Президентът има право да прави своите изявления, без значение дали се харесват на господин Гешев “, избърза да се опълчи на естествения разговор ръководителят на Върховния касационен съд (ВКС). Лозан Панов изнесе и дълга тирада, в която личеше искрено удовлетворение от основания безпорядък и война сред институциите, като в последна сметка той отхвърли да отбрани достолепието на правосъдната власт, заяви " Правен свят ".

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков уточни, че ще поддържа декларацията на Прокурорската гилдия, като обясни, че в тази ситуация не легитимира ничии дейности, а показва вота си по отношение на естествения разговор сред представителите на другите управляващи.

„ Пленумът на Висш съдебен съвет е органът, който отстоява независимостта на правосъдната власт. Тя се състои от съд и прокуратура. Ние сме тук в качеството си на съдии. Тук сме, с цел да пазим цялата правосъдна власт “, сподели и представляващия Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев.

Ето какво гласи позицията на Пленума на Висш съдебен съвет:

Пленумът на Висшия правосъден съвет одобри позиция, по отношение на декларацията на Прокурорската гилдия от 13.07.2020 година, с която бе поискана институционална реакция „ във връзка невижданата офанзива против независимостта на правосъдната власт “. Позицията гласи:

„ Висшият правосъден съвет приканва за съблюдаване на конституционно откритите демократични правила, за възобновяване на институционалния разговор, демонстрация на държавническа отговорност и ценене върховенството на закона.

Отправяме зов за отстояване разделянето и независимостта на всяка една от трите конституционно избрани управляващи и недопускане на институционални и междуличностни спорове “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР