Мнозинството в НС отмени на второ четене машинното гласуване за

...
Мнозинството в НС отмени на второ четене машинното гласуване за
Коментари Харесай

Окончателно - без машини на местния вот

Мнозинството в Народно събрание анулира на второ четене машинното гласоподаване за локалните избори с промени в Изборния кодекс. Текстовете бяха подкрепени от 129 депутати, срещу бяха 69, а един се въздържа. Само ден по-рано ГЕРБ се отметнаха от първичното си предложение гласуването с устройства да отпадне и за парламентарния избор.

Единствено депутатите от Българска социалистическа партия бяха срещу ограничението на машинния избор. Движение за права и свободи, които в началото бяха против премахването му, останаха удовлетворени от отстъпката на ГЕРБ и поддържаха болшинството при гласуването. Шефът на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова разгласи, че ръководещите са подготвени да " отворят " Изборния кодекс след локалния избор и да дебатират за въвеждане на машинното броене, за което упорства Движение за права и свободи.

Основният претекст на ГЕРБ за анулация на машинното гласоподаване е страхът от неуспех на локалните избори, разгласи по време на полемиката Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия. " Предлагаме опция на чувалите, надрасканите протоколи и големия брой недействителни бюлетин. Където няма писалка, има опция вотът на всеки да бъде регистриран почтено. За електронната винетка може да има машини, а когато става въпрос за демократичния избор на българите - не може ", възмути се той. " Вашата съществена цел е точно служебна победа на локалните избори. Вие преразпределяте властта и желаете посредством локалната власт да гарантирате успеха си на идните парламентарни избори ", акцентира Стойнев.

Изборният кодекс е закон, а не книга игра, предизвести Крум Зарков. Отговорност на ръководещите е да има резистентност и предвидимост в законодателството, изключително в сензитивна материя като изборното, безапелационен е той. " Или желаете машинно гласоподаване, или не. Заемете някаква позиция най-сетне ", прикани националният представител.

Защо желаете да лишите жителите от правото им да гласоподават машинно, откакто 1/3 от гласоподавателите на евровота са упражнили по този метод правото си на глас, попита Сияна Нитова от Българска социалистическа партия. Тя напомни, че над 20 000 членове на СИК към този момент имат опит при гласуването с устройства, а ЦИК е декларирала подготвеност, че може да организира идните избори с тях.

Парламентарното болшинство реши към този момент да не преглежда предложенията сред двете четения в ИК, които се отнасят до директния избор на кметове. Българска социалистическа партия желае прагът за избор да падне от 350 поданици на 150, а от Оперативна програма желаят това да става при над 200 поданици.

Редно ли е в демократична България хората да не се употребяват от гражданската самодейност да не си избират кмет, попита Дора Янкова от Българска социалистическа партия.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР