Мнозинството от шведите са за присъединяване на страната към НАТО.

...
Мнозинството от шведите са за присъединяване на страната към НАТО.
Коментари Харесай

За първи път над половината шведи искат страната си в НАТО

Мнозинството от шведите са " за " присъединение на страната към НАТО . Това демонстрират данните от анкета, оповестена през днешния ден, оповестява " Ройтерс ".

Руската инвазия в Украйна провокира бърза смяна в настройките в Швеция, която от дълго време е известна с неутралитет.

Швеция не е била във война от 1814 година и е построила външната си политика върху " безучастие във военни съюзи ". Страната остава неутрална през Втората международна война даже когато прилежащите скандинавски страни са нападнати, както и по време на Студената война.

Скорошно изследване обаче сочи, че 51% от шведите сега са за НАТО по отношение на 42% през януари. Хората срещу присъединението към Алианса са намалели до 27% спрямо по-ранните 37%. Това е първият път, когато сходна анкета демонстрира болшинство в поддръжка за военни съюз.
 Финландия и Швеция отрязаха Русия за предизвестията да не се причисляват към НАТО
Финландия и Швеция отрязаха Русия за предупрежденията да не се причисляват към НАТО

Двете страни няма да се преценяват с Москва

Промяната идва на фона на предизвестието на ръководителя на Финландския институт по интернационалните връзки, че офанзивата на Русия против Украйна е сигнал за пробуждане и " 11 септември в Европа за финландците ".

Управляващите в Швеция социалдемократи до момента се противопоставяха на апелите на дясноцентристката съпротива за присъединение към НАТО, заявявайки, че неучастието във военни съюзи обслужва най-добре ползите на Швеция.

Въпреки това този месец Швеция взе решение да изпрати оръжия в Украйна . По този метод за първи път от 1939 година насам скандинавската страна изпрати оръжия на страна във война.
 Все повече шведи харесват НАТО
Все повече шведи харесват НАТО

Подкрепа за Алианса в Скандинавия

Швеция и Финландия към този момент имат доста тясно съдействие с НАТО и бяха поканени на последните срещи на върха. През януари генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че двете страни могат да се причислят към Алианса " доста бързо ", в случай че решат да аплайват за участие.

Междувременно през днешния ден ще се организира среща сред президента на Съединени американски щати Джо Байдън и финландския му сътрудник Саули Ниинистьо в Белия дом.

Двамата държавни глави " ще приказват за връзките сред Съединени американски щати и Финландия за отбрана, които може да са доста постоянни и в действителност усъвършенстват затвореното партньорство на Финландия с НАТО ", осведоми говорителката на Белия дом Джен Псаки.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР