Мнозина мечтаят за куче от години и накрая, когато си

...
Мнозина мечтаят за куче от години и накрая, когато си
Коментари Харесай

С какво да се съобразим, ако искаме куче

Мнозина мечтаят за куче от години и най-после, когато си вземат домакински любим, стартират да съжаляват. Оказва се, че не са подготвени да поемат сходна отговорност. За да не се получава по този начин, експертите разкриват с какво да се съобразим, в случай че желаеме куче.

са дейни животни. Те се нуждаят от ежедневни игри, както и от разходки най-малко по 30 минути на ден. Някои породи, да вземем за пример енергичните хъскита, се нуждаят от няколко часа дейни извършения всеки ден. В противоположен случай кучето ще се отегчи, ще стартира да скучае, а тогава има заплаха да пострадат мебелите и стените вкъщи.

За множеството кучета по-кратките разходки са задоволителни, само че това въпреки всичко значи, че ще би трябвало да ставате по-рано и постоянно да се прибирате вечер, даже в случай че би трябвало да жертвате най-забавното празненство. Някои специалисти даже съпоставят развъждането на куче с подготовка и подготовка за развъждане на бебе. Появата и на двете в живота ви неизбежно водят до промени.

За да се грижите добре за домашния си любим, ще е значимо освен да съобразите режима си с него, само че и да измененията някои привички. Освен това, ще би трябвало да се приспособява и пространството вкъщи, изключително до момента в който домашният любим към момента не е теоретичен на най-важните неща. За какво иде тирада? Ами да вземем за пример храната няма към този момент да може просто ей по този начин да се оставя на масата, а торбите за отпадък ще се наложи да бъдат съхранявани в кофа с похлупак. В противоположен случай може да намерите разхвърляни на всички места остатъците от храната, както и от боклука. Последното е изключително рисково, тъй като може да докара даже до отравяне на животното.

Също по този начин, в случай че към този момент имате птица, ще би трябвало да помислите къде да позиционирате клетката по този начин, че кучето да не може да я доближи.

Когато отивате на отмора, ще би трябвало да се погрижите да оставите на несъмнено място домашния любим, да вземем за пример да помолите другар или да употребявате услугите на кучешките хотели.

Ето и още неща, които би трябвало да имате поради.
Месечните ви разноски ще се усилят
Ако желаете чистокръвно куче, е най-добре да потърсите в благонадежден разплодник, а това не е на ниска цена.

Месечните разноски сигурно ще се усилят: домашните любимци се нуждаят от добра храна, нашийници, каишки и играчки. Ако предвиждате и уроци за образование, това са още спомагателни пари. Между другото, експертите ни поучават никога да не спестяваме от този тип препоръки, тъй като при погрешно образование и домашният любим, и притежателят ще страдат.

Тук е мястото да включим и постоянните имунизации, както и непланираните визити при ветеринарния доктор. Всички ние, в това число и животните, се разболяваме от време на време. Ако въобще не сте подготвени за сходни непредвидени разноски, може би е по-добре да изчакате с взимането на куче.
Снимкa: Shutterstock  С какво да се съобразим, в случай че желаеме куче

Важно е да се съблюдават персоналните граници на животното
Кучетата не се привързват незабавно към притежателя. Особено като дребни, те могат да хапят мъчително през първите месеци. Установено е, че дълбока връзка сред стопанина и животното се открива чак след една година от развъждането. Все отново и всяко животно има собствен личен темперамент. Невъзможно е да се отгатне като какво ще порасне кученцето – добродушно или буйно, умерено или пламенно. Във всеки случай то ще има свои лични усети и потребности и вие просто ще би трябвало да ги приемете.

Не всички животни обичат да седят в човешкия скут, по тази причина не би трябвало да насилвате за „ гушкане “ вашето куче. То има персонални граници, които би трябвало да спазвате, в случай че желаете да е щастливо. Това, което разбираме като израз на обич, то може да схване като опит да му се ограничи придвижването, а това води до стрес.

В същото време животното евентуално ще избере някой член от фамилията на който ще се подчинява през цялото време. Обикновено тази чест се оказва на този, който дава храната и който най-вече се грижи за кучето. И тогава, макар че толкоз доста сте мечтали да имате домакински любим, в случай че той не ви „ назначи “ за собствен началник, ще би трябвало да се примирите с поддържаща роля.
Всеки домакински любим си има свои лични характерности
Невъзможно е да се планува какъв темперамент ще има вашият домакински любим, само че въпреки всичко другите породи имат свои лични характерности - както психически, по този начин и физиологични и те би трябвало да бъдат взети поради. Например, някои породи понасят по-добре „ вниманието “ на дребни деца, до момента в който други по природа са самотници и не могат да устоят на непрестанно прилепяне. Както и някои имат генетична податливост към избрани болести, а други се нуждаят от наложителна строга диета.
Неправилното образование може да навреди
Психиката на животните е комплицирана, тъй че в случай че не приемете възпитанието на домашния любим насериозно, това може да унищожи живота и на двама ви. Има доста тънкости в образованието, може да прочетете литература за самообучение или да изкарате специфични курсове.
Снимкa: Shutterstock  С какво да се съобразим, в случай че желаеме куче

Случва се от време на време, заради незнание доста притежатели да стартират да успокояват и галят куче, което се опасява от нещо, като по този метод единствено ускоряват настройката у животното, че то би трябвало да се опасява.
Ще би трябвало да планирате идващите 15-20 години
Ако желаете да си вземете куче, прибавете 15-20 години към сегашната си възраст и ще сте почти на толкоз, когато вашият домакински любим остарее щастливо и умерено. Знаете ли с акуратност какво ви следва през този интервал? Планирате ли да се преместите да живеете при колегата си? Ами в случай че той е алергичен? Или в случай че към този момент живеете с сътрудник, кой ще вземе животното при положение на разлъка? Има ли възможност да отидете да работите в чужбина? Кой ще отглежда тогава кучето, до момента в който вас ви няма? Това са въпроси, над които би трябвало да се замислите.

Често хората дават животни в подслон или ги подаряват на други, тъй като не са обмислили нещата авансово. Най-разпространеният сюжет е, когато в семейство се ражда дете, а за домашния любим не остава нито време, нито сила. Понякога се случва кучето да стартира да демонстрира експанзия към детето, а притежателите не са подготвени да решат проблемите в държанието на животното и избират да намерят нов дом за него. Всичко това може да има ужасни последствия.

В последна сметка не инцидентно кучето е наречено “най-добрият другар на човека”. Учат ни на отговорност, социалност и обич. Те са извънредно лоялни животни и сигурно ще създадат живота ви по-цветен.

Автор: Лора Костова, основен редактор на happy-woman.bg
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР