Много потребители оставят паролите по подразбиране на устройствата, рискувайки сигурността

...
Много потребители оставят паролите по подразбиране на устройствата, рискувайки сигурността
Коментари Харесай

Трябва ли паролите по подразбиране да бъдат забранени?


Много консуматори оставят паролите по дифолт на устройствата, рискувайки сигурността си
(снимка: CC0 Public Domain)

Много цифрови устройства за дома идват с базови пароли „ по дифолт “, които потребителят самичък би трябвало да смени след това, настройвайки свои лични кодови комбинации. Но постоянно потребителите не вършат това. Резултатът е тъмен: „ необятно отворени порти “ за хакери, които могат да съсипят живота на не един и двама души.

След година на отдалечена работа и отдалечено учене, както и изкаран Ковид, Кейт и Матю (това не са същинските им имена) се надяват на по-добри времена с настъпването на новата 2021 година Вместо това януари им донася още по-мрачни времена, споделя. Една студена заран на вратата почуква полицията. Разследват доста тежко закононарушение, включващо изображения с малтретиране на деца, оповестени онлайн. Двойката споделя, че няма нищо общо с това. Но всички доказателства сочат към тях.

Следващите няколко месеца са „ цялостен пъкъл “, белязан от опитите на двамата да потвърдят своята непорочност. Едва когато делото е прекъснато през март, без по-нататъшни дейности, фамилията осъзнава, че най-вероятното пояснение за подправеното обвиняване е техният Wi-Fi рутер – и фабрично заложената му ключова дума.

Объркване и стрес обземат Кейт и Матю и двете им деца, когато през януари полицията влиза в дома им със заповед за обиск. „ Взеха всичко: нашия настолен компютър, преносимите компютри, мобилните ни телефони, един преносим компютър, който бях взел назаем, даже старите мобилни телефони, които лежаха в чекмеджета “, споделя Кейт. На децата им – на пет и на седем години надлежно – е разрешено да запазят таблетите си.

По-късно полицията оповестява на двойката, че четири фотоси, изобразяващи жестоко принуждение над деца, са качени в уебсайт за онлайн чат преди година… от тяхната домашна мрежа. Информацията, предадена на Националната организация по престъпността, сочи, че бруталното наличие е качено от техния IP адрес.

Без компютри и телефони

Двойката не съумява да изясни по какъв начин се е случило. Двамата споделят, че никой различен няма достъп до техния безжичен рутер по това време. Полицията твърди, че устройствата на фамилията ще би трябвало да бъдат тествани за доказателства и ще бъдат върнати след „ няколко дни “. Връщат ги едвам в средата на март.

Това основава куп на практика проблеми: Кейт и Матю работят от вкъщи си, а децата им се образоват от у дома. „ Нямахме метод да се свържем с никого, с изключение на от стационарния телефон “, споделя Кейт, която работи като частен преподавател. По това време Англия е в средата на локдаун. Магазините „ с несъществено значение “ са затворени, няма късмет да отиде и да си купи нови телефони и компютри.

Мисли за самоубийство

Скоро излиза наяве, че казусът ще има доста по-голямо влияние върху живота им. Полицията би трябвало да отключи работния преносим компютър на Матю, който е криптиран. Матю би трябвало да опише на шефа си за случая, с цел да изиска ключа за дешифриране.
още по тематиката
Полицията е уведомила обществените служби и учебното заведение на децата за следствието. Кейт е отстранена от учебното настоятелство.

Когато децата се връщат на учебно заведение присъствено, на двойката е обявено, че двамата нямат право да идват в учебното заведение, с изключение на с цел да оставят децата си.

Това срутва психическото им здраве. „ Това, което ме съсипваше, беше незнанието. С напредването на седмиците станах по-тревожен “, сподели Матю, който се отдръпва от работа поради напрежението.
Кейт е по-откровена за контузията: „ Това бяха пъклен месеци. И двамата имахме мисли за самоубийство “.

През февруари диалог с другар, който работи в киберсигурността, ги насочва към мисълта за опцията рутерът им, възложен от доставчика на широколентов достъп, да съдържа улики за случилото се. Двамата не са трансформирали паролата „ по дифолт “ на рутера, нито на уеб страницата на админа. Това значи, че машинката може да е лесна плячка за хакери.

„ Ние се считаме за грамотни консуматори, само че не сме ИТ специалисти “, споделя Матю. „ Никой не ни сподели да сменим паролата и настройката на рутера “. Джаджата си е пристигнала с ключова дума и двамата не са променяли нищо по нея.

Според експертите по киберсигурност, въпрос на няколко минути е за опитния хакер да пробие сходна несигурна безжична мрежа. Оттам насетне той може да се разхожда в домашната Wi-Fi мрежа и да прави каквото си желае.

Индустриален проблем

През март, когато устройствата на двойката са върнати и казусът бива завършен, полицейският чиновник, назначен да поддържа връзка с тях, наподобява удостоверява, че виновността е неразрешено потребление на Wi-Fi. Това обаче е мъчно за доказване.

Анализите сочат, че рутерът е на няколко години, а въпросният модел е прочут като слаб във връзка с отбраната с ключова дума.

Проблемът е в цялата промишленост, споделят експертите по киберсигурност. Както рутерите, по този начин и редица други цифрови уреди за дома идват със слаби фабрични пароли, а потребителите рядко се вземат решение да ги трансформират. Повечето ги оставят да работят безпределно с фабричната ключова дума, заложена „ по дифолт “.

Затова в този момент английското държавно управление възнамерява да забрани авансово заложените пароли за домашни устройства. Това е част от проектозакон, който занапред би трябвало да се гласоподава. Той ще обгръща всички „ интелигентни “ устройства.

Според експерти, сходна мярка би трябвало да бъде подхваната допустимо най-скоро и освен на Острова, а на всички места по света. Забраната за паролите „ по дифолт “ би трябвало да бъде въведена „ допустимо най-скоро и подкрепени със строго правоприлагане “.

Междувременно е желателно доставчиците на интернет услуги да „ предизвикват своите клиенти да надграждат устройствата, които съставляват риск за сигурността “, а потребителите – да задават „ мощни, неповторими пароли “ за своите рутери.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР