Много факти от живота на известния испански романист Мигел де

...
Много факти от живота на известния испански романист Мигел де
Коментари Харесай

Търсят гроба на Мигел де Сервантес

Много обстоятелства от живота на известния испански романист Мигел де Сервантес не са доказани. Скоро обаче ще стане ясно дали тленните остатъци на писателя са били заровени там, където той самичък е поискал или не, предават международните медии.

Документирано е, че останките на създателя на Дон Кихот се намират под манастира Тринитариас в центъра на Мадрид. През април 2014 година археолозите започнаха да търсят скелета на писателя благодарение на специфичен земен радар.

Специалистите се надяват по този метод най-сетне да стане ясно от какво тъкмо е умрял Сервантес, а също и да се сътвори особено място за поклонение, което да обезпечи в допълнение туристи на местността.

Според една от теориите за гибелта на създателя той е умрял от цироза на черния дроб в резултат на засилена консумация на алкохол.

Учените оповестиха, че апаратът към този момент е посочил съществуването на кости край хипотетичния гроб на писателя, само че не може да се твърди с акуратност чии са те, преди да бъдат извадени.

Археолозите считат, че скелетът на испанския създател, ще бъде разпознат по пострадванията, които той е получил по време на борба край Лепанто през 1571 година. Сервантес е имал рани по лявата си ръка и гърдите.

 Гроб

В момента учените чакат католическата черква да позволи да бъдат направени разкопки към манастира, в който към момента има няколко монахини от Тринитарийския медал и се надяват мистерията да бъде разгадана до 2016 година.

Известно е, че благодарение на ордена Сервантес е съумял да се освободи от пиратско пленничество и по тази причина след това е настоял да бъде заровен тъкмо до манастира Тринитариас.

Според друга доктрина пък дъщерята на писателя Исабела де Сааведра е била монахиня в същия манастир и по тази причина той е изискал да остане там вечно. Талантливият драматург и стихотворец умира в мадридския си дом на 22 април по Григорианския календар и е заровен на идващия ден.

Няколко години след гибелта му монахините се реалокират в различен манастир и вземат със себе си най-малко част от гробовете, като не е известно дали този на Сервантес е изместен, нито къде се откриват монахините след преместването.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР