Много често хората мотивират нежеланието си, да се хранят здравословно

...
Много често хората мотивират нежеланието си, да се хранят здравословно
Коментари Харесай

Здравословно хранене при ограничен бюджет

Много постоянно хората стимулират нежеланието си, да се хранят здравословно с аргумента, че не им доближават пари. И фактически – измежду хората с ниски приходи затлъстяването е най-разпространено. Причината за това обаче не е само икономическа. Вярно е, че качествените артикули са по-скъпи, само че тук се намесва и един тъничък психически миг. Човек, които постоянно търпи ограничения, даже те да не се отнасят до храната, подсъзнателно се опасява, че може да почине от апетит. Затова хората с ниски приходи инстинктивно протягат ръка към евтините, само че калорични и в огромни количества артикули. Със систематичното преяждане те се пробват да преборят паниката, че могат да останат гладни, скуката от неналичието на развлечения и стресът от това, че мъчно „ свързват двата края ”.

В реалност, да се храните здравословно не значи, че обезателно би трябвало да купувате екзотични, диетични или био артикули. Дори в противен случай – колкото е по-проста (необработвана) една храна, толкоз е по-ценна за организма.

Ето няколко съвета, по какъв начин да подберете потребно и на ниска цена меню:

Вместо съмнителни салами и полуфабрикати купувайте евтини сезонни зеленчуци като зеле, моркови, лук, цвекло, ряпа, карфиол, алабаш, спанак, лапад, марулки, краставици, тиквички, патладжан, бакла, зелен фасул и доста други. Пресни домати и пипер си позволявайте единствено през лятото и ранната есен не толкоз поради ниската цена, само че и тъй като отглеждани отвън този сезон, те са надалеч от здравословното хранене. С всички тези зеленчуци можете да приготвяте както витаминозни салати, по този начин и вкусни ястия.

Заменете майонезените салати със собственоръчно приготвени заготовки – лютеница, кисело зеле, мариновани краставички и други зеленчуци. Те са нискокалорични, богати на витамини и млечна киселина, която поддържа потребната микрофлората в стомашно-чревния тракт, а оттова и здравето на целия организъм.

През лятото замразявайте и сезонни плодове и зеленчуци – пипер, ягоди, малини, кайсии, череши, сливи. Други като царевица, грах, зелен фасул и купувайте подготвени замразени, защото цената им е ниска.

Вместо да прекарвате почивните дни предъвквайки пред тв приемника, организирайте фамилни излети измежду природата. По време на тях можете да берете екологично чисти коприва, лапад, лиорда, горски ягоди, малини, къпини, дренки,, диви круши и лешници.

Богатите на белтъчини растителни артикули като фасул, леща, грах, гъби могат да заменят огромна част от месо във вашето меню. Ако въпреки всичко ви е мъчно да седнете на масата без „ мръвка ”, гответе месно-зеленчукови ястия. Така по едно и също време ще намалите разноските за храна и ще увеличите разнообразието.

Не забравяйте за огромното многообразие от зърнени култури, които е добре да участват на масата освен под формата на самун. Необработените зърна съдържат фибри, витамини В и Е, най-важните минерали и обратно на публикуваното мнение – доста белтъчини. Например в съвсем всички предписания оризът може да се размени с булгур или ечемик, а овесените ядки са евтина и по-здравословна опция на корнфлейкса.

Друг прелестен и на ниска цена източник на белтъчини и витамини са. Яжте ги на закуска, добавяйте ги към салатата или ги сервирайте овкусени с подправки като предястие.

Всички артикули, които могат да се съхраняват дълго, купувайте в огромни опаковки. Така ще можете да си позволите по-качествени артикули на не толкоз висока цена.

Купувайте евтина риба. Тя е също толкоз потребна, колкото скъпите й родственици, изключително приготвена на фурна или скара.

За похапване пред тв приемника и сред храненията не вземайте бонбони, вафли, гризини и чипс, а сурови ядки, сушени плодове, ябълки. Ако ви се прияде по-сериозен десерт, пригответе го не със сметана, а с плодове – да вземем за пример ябълков къс, тиквеник, щрудел или кейк от пълнозърнесто брашно и стафиди.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР