Митовете за Сътворението са важна част от културното наследство на

...
Митовете за Сътворението са важна част от културното наследство на
Коментари Харесай

Легенди за Сътворението на света

Митовете за Сътворението са значима част от културното завещание на другите нации. Те са помагали през годините хората да имат налично пояснение за нещата, които ги вълнуват.

Ето и част от фантастичните митове за Сътворението.

Сътворението съгласно ацтеките

Според ацтеките да вземем за пример в никакъв случай не е съществувал Хаос. В самото начало на света висшият господ Ометеотъл живеел в мрак. Той съдържал в себе си мъжкото и женското начало. Освен това бил по едно и също време злобен и добър, топъл и леден. Именно той е основател на останалите богове в ацтекската митология.

 Легенда за Сътворението съгласно Ацтеките

Те, от своя страна, основали водата и рибите. Един от боговете се пожертвал и се възнесъл на небето, след което се трансформирал в Слънце.

Индийците са последователи на концепцията за Хаоса. Според тях от Хаоса се появила водата, а по-късно всички други създания.

Великата мощ на топлината пък дала живот на Златното Яйце. От него се родил богът Брахма. Той направил от горната част на яйцето небе, а от долната - земя. За да ги раздели, основал сред тях въздуха. Индийците считат че той е дал началото и на времето.

Сътворението съгласно шумерите

Според шумерските митове богинята Намму дала живот на наследник и щерка, след което ги разделила. Синът ѝ Ан станал небе, а щерка ѝ Ки- земя. След като пораснали, ги съединила още веднъж, трансформирайки ги в мъж и жена. Така се родил господ Енлил, който вдъхнал живот на всичко.

 Японска легенда за Сътворението

Сътворението съгласно японците

Японският мит за Сътворението гласи, че изначалният Хаос е бил замърсен океан, от който израснала вълшебна тръстика. Тя стигнала небето и от нея се родил Бог. Скоро по-късно той основал други божества.

Всички дружно се наричали Котоаматсуками. Двама от тях - Идзанами и Идзанаги основали островите, където през днешния ден се намира Япония. Заселили се там и родили свои деца. Дъщеря им Аматерасу пък станала майка на първия император и от този момент всички последващи императори носят нейната кръв и имат божествено родословие.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР