Германия отзова посланика си в Русия, след като Берлин обвини

...
Германия отзова посланика си в Русия, след като Берлин обвини
Коментари Харесай

Германия отзова посланика си в Русия, след като Берлин обвини Москва в кибератаки

Германия отзова посланика си в Русия, откакто Берлин упрекна Москва в кибератаки срещу нейни отбранителни и аерокосмически компании, съобщи " Ройтерс ", базирайки се на представител на външното министерство.

Германският посланика Александър Граф Ламбсдорф беше отзован от външния министър Аналена Бербок, откакто Берлин приписа акция за кибершпионаж на APT 28, група, обвързвана с московската военна разследваща организация ГРУ. Този ход е в сходство с дипломатическия протокол и Ламбсдорф ще остане в Берлин една седмица, преди да се върне в Москва.

Обвиненията идват на фона на повишеното безпокойствие в Европа по отношение на обвинени съветски хакери и шпиони преди европейските избори.

Германия съобщи, че офанзивите са почнали преди две години и са били ориентирани към ръководещите социалдемократи, както и към компании в логистичния, отбранителния, галактическия и IT бранш.

Според немските власти групата APT28, известна още като Fancy Bear, използва незнайна тогава накърнимост в Microsoft Outlook, с цел да компрометира имейли. Кампанията засегна и други страни, в това число Чехия, Литва, Полша, Словакия и Швеция.

Отношенията сред Русия и Германия, която беше най-големият покупател на съветски петрол и газ, се разпаднаха след нахлуването на Москва в Украйна през февруари 2022 година

Германия няма да бъде показана на встъпването в служба на съветския президент Владимир Путин на 7 май за идващия му шестгодишен мандат.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР