Мистериозни потоци от радиосигнали са засечени в нашата галактика, пише

...
Мистериозни потоци от радиосигнали са засечени в нашата галактика, пише
Коментари Харесай

Мистериозен радиосигнал е засечен във Вселената

Мистериозни потоци от радиосигнали са засечени в нашата вселена, написа National Geographic. На 28 април мощен гърмеж от радиовълни е достигнал Земята, като е засечен от радиотелескопи в Северна Америка. Сега астрономите считат, че са разкрили източника на този чудноват сигнал, а резултатите могат да разкрият дълго търсената причина за един от най-загадъчните галактически сигнали, регистрирани в миналото в историята на човечеството.

В три изследвания, оповестени на 4 ноември в списание Nature, интернационална група учени идентифицира явлението като бърз радиовзрив, който продължава не повече от няколко милисекунди. Телескопите са улавяли сходни прояви и преди във Вселената, само че постоянно отвън нашата вселена. За първи път това се следи в Млечния път. От години откривателите се чудят какво може да аргументи сигнали, като спекулациите варират от експлодиращи звезди до извънземни технологии.

Според изследванията, най-вероятният източник е другоземен звезден обект, наименуван магнетар: вид млада неутронна звезда, останала след детонация на огромна звезда, която има извънредно мощно магнитно поле. „ Когато погледнах данните за първи път, замръзнах, бях неподвижен от неспокойствие “, съобщи по време брифинг Кристофър Боченек, създател на едно от проучванията.

„ Огромна мистерия е какво би могло да създава тези обилни прояви на сила, които до момента не сме виждали да идват отнякъде във Вселената “, разяснява пред Independent Кийоши Масуи, помощник по физика в Масачузетския софтуерен институт, който управлява настрана  проучване на събитието.

Магнетарът е магнитна неутронна звезда с един квадрилион пъти по-силно магнитно поле от това на Земята. Магнетарите са дребни, само че извънредно плътни – една чаена лъжичка от тях би тежала милиард тона на нашата планета.

Отделена е толкоз доста сила в радиосигнала единствено за секунда, колкото би лишила на Слънцето за към половин минута, твърди Боченек. Сигналът даже може да се наблюдава с приемника на телефон, въпреки източникът му да се намира на близо 30 хиляди светлинни години.

 
Строят марсиански град… в Дубай

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР