Мисията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в Запорожката

...
Мисията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в Запорожката
Коментари Харесай

Киев: Мисията на МААЕ в Запорожката АЕЦ ще е най-трудната в историята ѝ

Мисията на Международната организация за атомна сила (МААЕ) в Запорожката АЕЦ ще бъде най-трудната в нейната история поради близостта на централата до бойните дейности, съобщи през днешния ден министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, представен от Франс прес.

" Предстоящата задача на МААЕ ще бъде най-трудната в историята на организацията поради боевете, водени от Русия в региона към централата, както и тъй като те явно вършат опити за легитимиране на наличието си там ", заяви външният министър по време на посещаване в Стокхолм.

Генералният шеф на МААЕ Рафаел Гроси разгласи тази заран, че пътува към Запорожката АЕЦ - обект на обстрели през последните седмици, които породиха опасения за възможен сериозен случай.

" Очакваме от изпратената задача ясно мнение за нарушаванията на протоколите за нуклеарна сигурност ", сподели още Кулеба по време на общата конференция с премиера на Швеция.

Началникът на украинската дипломация повтори апела на Киев за евакуиране на съветските сили от зоната на централата, като упрекна Москва, че " слага Украйна и целия свят в заплаха от нуклеарен случай ". Според него " Русия би трябвало да напусне региона, като МААЕ и другите страни би трябвало да я накарат да го направи ".

Пратениците на МААЕ би трябвало да дойдат в Запорожката АЕЦ по-късно тази седмица, съгласно Рафаел Гроси.

Страните от Г-7 обявиха също през днешния ден, че са надълбоко обезпокоени от риска от нуклеарен случай в Запорожката АЕЦ и желаеха гаранции за свободния достъп на представителите на МААЕ до централата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР