Министерството на здравеопазването, съвместно с неправителствени организации, ще отбележат Международния

...
Министерството на здравеопазването, съвместно с неправителствени организации, ще отбележат Международния
Коментари Харесай

Днес е Международен ден без тютюнев дим

Министерството на опазването на здравето, взаимно с неправителствени организации, ще отбележат Международния ден без тютюнев пушек – 19 ноември 2020 година под мотото: „ Да спечелим дружно: един ден без цигари! “

Министерство на здравеопазването приканва, на този ден всеки пушач да се опита да постави началото на отричане от тютюнопушене в името на личното си здраве, както и на здравето на фамилията и околните си.

България е с най-голям % на пушачи измежду възрастното население и с втори най-голям % измежду подрастващите девойки (по данни от Здравния профил на страната за 2019 г.).

През последните години у нас е реализиран прочут прогрес във връзка с контрола на тютюнопушенето, само че данните не престават да са тревожни. По данни от „ Национално изследване на факторите на риска за здравето” на Националния център по публично здраве и разбори, 2013-2014 година в България, 37,4 % от популацията на възраст над 20 година са дейни пушачи.

Заради пандемията от COVID-19 Международният ден без тютюнопушене ще бъде маркиран посредством виртуални начинания.

На 19 ноември 2020 година може да се включите в самодейността на Коалиция за живот без тютюнев пушек – „ Да спечелим дружно: един ден без цигари! “

Министерство на здравеопазването напомня, че през цялата година всеки пушач може да се съветва гратис по какъв начин да откаже тютюнопушенето в кабинетите за консултиранe и отричане от тютюнопушенето, които са ситуирани в районните здравни инспекции в регионалните градове.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР