Министерството на здравеопазването не се отказва от идеята за ,

...
Министерството на здравеопазването не се отказва от идеята за ,
Коментари Харесай

Здравното министерство не се отказва от идеята за Национална детска болница


Министерството на здравеопазването не се отхвърля от концепцията за , макар желанието на частен вложител да построи сходна болница. Лекари и цивилен организации обаче разкритикуваха частния план.

Вече близо половин година продължава разискването на подобаващ терен за държавна детска болница. Докато то трае, частен вложител подава заявление за градеж на частна педиатрия в столицата.

В нея са планувани над 400 кревати по 29 специалности, измежду които по наша информация са високоспециализирани посоки като неврохирургия, кардиохирургия, неонатология и други.

Педиатри и цивилен организации обаче са срещу това и считат, че има риск това да компрометира съответният достъп на децата до безвъзмездна грижа. И настояха страната да се ангажира с ясни периоди.

Преди три години синът на Полина Троянова ненадейно получава епилептичен припадък. Първата болница отхвърля банкет. В седмиците по-късно детето е лекувано и изследвано в още четири. Установява се, че страда от израстък на мозъка.

„ Диагнозата лиши съвсем три месеца. Обикаляш, търсиш, чукаш на порти. Тук ти споделят не си за нас, там ти споделят тук нямаме условия за дребни деца “, описа Полина Троянова.

Трудно ще се намерят лекари за частна болница, без съществуващите държавни звена да бъдат закрити, споделят специалистите. В София работят малко над 500 детски лекари, по информация на Българския лекарския съюз, в това число практикуващите отвън лечебните заведения.

„ За болничното заведение, която се планува, с към 400 кревати, по разнообразни формули на здравните технолози за добре проведена здравна педиатрична грижа за нужни към 304 лекари и 1004 медицински експерти “, съобщи шефът на СБАЛДБ „ Проф. доктор Иван Митев “ доктор Благомир Здравков.

„ Тази самодейност тя ще направи едно само - ще дръпне част от високите експерти и междинен личен състав и това ще сътвори на неспособност на работещи структури да продължат работата си в интерес на децата “, добави детският невролог и ръководител на Българската педиатрична асоциация проф. Иван Литвиненко.

Лекари от групата на вложителя споделят, че първоначално е планувано да назначат над 200 медици.

„ Имаме подписани контракти с няколко западни университета в Западна Европа и Америка. Имаме изпратени експерти в специалности като детска кардиохирургия, онкология, трансплантация. Както държавните лечебни заведения, по този начин и частните, са равнопоставени и имат идентични цени на клиничните пътеки. Няма да има доплащане и всичко, което заплаща касата, ще се дава гратис на нашите пациенти “, съобщи ръководител на СД „ Сърце и мозък “ проф. Тони Веков.

„ Таксите са дефинират с ценоразпис и те официално не са за лекуване - те са за стая, за тв приемник, за храна “, добави проф. Здравков.

Очаква се мнение от здравните управляващи за потребност от такава болница, а желанието за държавна педиатрия остава.

„ Вече е събрана информация и са прегледани всички препоръчани досега разновидности за парцели, подобаващи за строителство с посочената цел “, обясниха от здравното ведомство.

Експертите обаче са безапелационни - педиатри за две многопрофилни детски лечебни заведения - една държавна и една частна няма.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР