Министерството на външните работи (МВнР) разглежда руската реакция за да

...
Министерството на външните работи (МВнР) разглежда руската реакция за да
Коментари Харесай

Пропагандна риторика. Външно осъди реакцията на Москва за военната помощ за Киев

Министерството на външните работи (МВнР) преглежда съветската реакция с цел да даде военна помощ на Украйна като " пропагандна реторика ". Това стана ясно от думите на служебния зам.-министър Костадин Коджабашев в четвъртък.

Преди ден говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова сподели, че с даването на въоръжение на украинската опозиция за " хилядите цивилни жертви, разрушаването на гражданска инфраструктура и подкопаването на сигурността в Европа ".

" По никакъв метод не мога да приема, и ние като страна, обвиняванията на госпожа Захарова, че София носи цялостна отговорност за удължаването и ескалацията на спора в Украйна . Отговорност за тази война има единствено и само Русия ", отговори ѝ задочно Коджабашев.

Той напомни, че българската позиция за войната остава " поддръжка за Украйна ", определейки като " несъмнено ", че точно Русия е агресорът в този спор.

" Не смятам, че е демонстрация на добър звук да се разясняват решенията на Народното събрание ни от представители на непозната страна, било то и Русия ", продължи служебният зам.-министър на външните работи, наблягайки, че България е суверенна страна, членка на Европейския съюз (ЕС) и НАТО .

По мотив думите на Захарова, че даването на военна помощ на Украйна " ще докара до по-нататъшно утежняване на намиращите се така и така в плачевно положение двустранни връзки ", Коджабашев уточни, че нейното изказване " в допълнение ескалира въпросната обстановка ".

" Двустранните връзки фактически са в най-ниската си фаза, по-същество всяко съдействие де факто е прекъснато ", заключи той.

Парламентът реши да подкрепи украинската опозиция с въоръжение на 3 ноември с болшинство от 175 гласа " за ", 49 " срещу " и един въздържал се. Преди ден служебният кабинет пък реши на Европейски Съюз за образование на украински военни.

Междувременно във вторник Русия наложи наказания на, измежду които ВМЗ, " Арсенал ", " Дунарит ", " Терем " и " Емко ". В забранителния лист на Москва влязоха общо 74 компании от 11 страни, които тя смята за " вражески " от началото на непредизвиканата си експанзия против Украйна.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР