Министерството на туризма получи нотификация от Европейската комисия (ЕК) за

...
Министерството на туризма получи нотификация от Европейската комисия (ЕК) за
Коментари Харесай

ЕК разреши: Държавата дава 35 евро на седалка

Министерството на туризма получи нотификация от Европейската комисия (ЕК) за утвърждение на целево субсидиране на чартърните полети, проведени от туроператорите до България, оповестиха от министерството. Одобрението на схемата от Комисията беше наложително изискване за използване на антикризисната мярка, ориентирана към подкрепяне на един от най-засегнатите браншове, какъвто е туризмът. Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова ще показа известието пред браншовите организации - Българската асоциация на туристическите организации (БАТА), Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници (АБТТА), Обединение „ Бъдеще за туризма “, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и Сдружение “Туризъм ”, с които има през днешния ден срещи.

Вицепремиерът Николова се ангажира бързо да бъде довършена мярката за подпомагането на чартърите. Според нея, субсидирането на полетите ще увеличи интереса на непознатите туроператори към България, които ще могат да оферират по-добри предложения за страната в Западна Европа.

“Изключително значимо е тази мярка да подкрепи също така лято и идния зимен сезон, само че и сезоните през 2021 и 2022 година, с цел да се възвърне напълно най-засегнатият бранш ”, разяснява вицепремиерът. Предстои на институционалната страница на Министерството на туризма да се разгласяват условията и нужните формуляри и заявления.

Помощта е дотация със средства от държавния бюджет. Предоставяната помощ е под формата на директни, безплатни средства според раздел 3.1 от „ Временна рамка за ограничения за държавна помощ в поддръжка на стопанската система в изискванията на настоящия епидемиологичен гърмеж от COVID-19 “.

Предоставя се на туроператори, които употребяват въздушни превозвачи с действен лиценз за осъществяване на чартърни полети до нашата страна за туризъм. Размерът на дотацията е 35 евро за всяка седалка от оптималния пътнически потенциал на самолета за всеки полет.

Субсидията се отпуска за всяка седалка, заета от лице, ползващо туристическа услуга в страната ни, единствено за полети с потенциал от не по-малко от 100 места. От дотацията може да се възползват всички туроператори, без значение от местонахождението на тяхното седалище, които употребяват услугите на въздушни превозвачи с годен действен лиценз, публикуван в Република България или друга страна член на Европейския съюз, или страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или на Конфедерация Швейцария или трета страна.Схемата за държавна помощ обгръща полетите, осъществени в интервала от 14 май до 31 декември 2020 година и съставлява първа фаза от антикризисната мярка. Полетите, които ще се правят през интервала от 1 януари 2021 година до 14 май 2022 година ще са предмет на нова нотификация.

Максималният размер по схемата за държавна помощ не може да надвишава 800 000 евро на дружество по фаза 1 под формата на директни безплатни средства, като всички употребявани стойности би трябвало да бъдат в брутно изражение, т. е. преди приспадането на налози или други такси.

Държавната дотация се отпуска според член 26 от Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година и за превъзмогване на последствията.

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР