Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще направи проверка и

...
Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще направи проверка и
Коментари Харесай

Шишков проверява забавени плащания към фирма, ремонтирала пътища в Северна България

Министерството на районното развиване и благоустройството ще направи инспекция и ще спомага в границите на допустимото по закон за разрешаване на проблем с приключването и отчитането на пътни поправки, финансирани по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година в Северна България. Това съобщи министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков на среща с представители на синдикални организации в региона на пътното строителство.

В срещата участваха и заместник-министрите Десислава Георгиева и Захари Христов, както и началникът на Дирекцията за народен строителен надзор арх. Деляна Панайотова. Сред представителите на синдикатите бяха вицепрезидентът на КНСБ Даниела Алексиева, Марина Коларова, инж. Тодор Капитанов и Петя Стоянова от организацията на КНСБ във компания „ Автомагистрали - Черно море “ АД, ръководителят на Синдикат „ Пътно дело ”, към Федерацията на самостоятелните синдикати в България към КНСБ - Малина Кованджиева и други

От „ Автомагистрали - Черно море “ АД сигнализираха министър Шишков, че поради неразбирателства сред компанията по строителен контрол и възложителя, компанията не може да получи средствата си за към този момент осъществени и подготвени обекти.

В рамките на срещата синдикатите и арх. Шишков разискаха и казуса със средствата, които страната дължи за изпълнени пътни поправки на строителните компании. Регионалният министър означи, че без работещо Народно заседание е невероятно да бъдат разплатени оставащите 50% от сумите. „ Съгласно решението на предходния парламент бяха платени единствено половината от отговорностите. Останалите заплащания към компаниите ще се извършат след решение на Народното събрание и инспекция на дейностите “, подсети арх. Шишков.

Той разяснява, че евентуално служебното държавно управление ще направи свои оферти по тематиката. „ За страдание, строителните компании нямат виновност, отговорна е страната, която е възлагала строителството по този безхаберен метод. В момента целият строителен отрасъл е пострадал от безобразното възлагане на ремонтите “, акцентира още арх. Шишков.

„ Работим по въпроса за увеличение на заплатите на чиновниците на Агенция „ Пътна инфраструктура “. Предстоят ни диалози с Министерството на финансите и считам, че скоро ще имаме позитивно решение по проблема “. Това уточни министър Шишков, откакто ръководителят на Синдикат “Пътно дело ” към КНСБ Малина Кованджиева, сложи тематиката с ниските хонорари в системата на АПИ. Тя сигнализира, че пътни инженери и специалисти работят за заплати от 1100 - 1200 лева, които са извънредно незадоволителни.

„ Ниските хонорари са причина опитни чиновници да напущат организацията, само че и да не постъпват млади фрагменти “, разяснява тя. Министърът означи, че има вид след преструктуриране на бюджета на Министерство на регионалното развитие да се откри запас за покачване на заплатите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР