Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проекта на антикорупционния

...
Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проекта на антикорупционния
Коментари Харесай

Публикуваха за обществено обсъждане проекта на антикорупционния закон

Министерството на правораздаването разгласява за публично разискване плана на антикорупционния закон, заяви пресцентърът на ведомството.
 
Без анонимни сигнали за корупция, планува новият закон

Единен самостоятелен антикорупционен орган ще ревизира декларациите за парцели и ползи, и за несъответственост на лицата, заемащи висши обществени длъжности. При открито противоречие в размер над 5000 лева ще изпраща материалите на Национална агенция за приходите, а при противоречие над 20 000 лева ще образува инспекция на цялото имущественото положение на лицата.
 
Ако в резултата от тази инспекция се откри противоречие от над 150 000 лева сред имуществото и чистия приход на проверявания ще се предяви иск пред съда за лишаване на нелегално добито имущество. При постановена конфискация, 30% от цената на отнетото ще се дава за обществени цели.
 
Делата за корупция по високите етажи към този момент в спецсъда

Статутът, функционалностите и пълномощията на новия орган - Комисия за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество са уредени в плана на Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество, който Министерството на правораздаването разгласява през днешния ден за публично разискване.
 
Кръгът на лицата, който все още подават заявления по Закона за гласност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, е непокътнат, като са добавени нови категории лица. Сред тях са общинските съветници, основните архитекти на общините, ректорите на държавни висши учебни заведения, шефовете и изпълнителните шефове на лечебни заведения и други.
 
Хората всеобщо не знаели какво тъкмо е " правосъдна промяна "

Комисията се състои от петима членове - ръководител, заместник-председател и трима други членове с мандат шест години, без право на наново избиране.
 
В производствата по лишаване на нелегално добито имущество Комисията ще може да желае от съда откриване на банкова загадка и комерсиална загадка, а от застрахователите - откриване на застрахователна загадка. По тематиката Ще отстраняват магистрати от служба при обвинявания за умишлени престъпления
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР