Технически проблеми с машините за гласуване на изборите на 9

...
Технически проблеми с машините за гласуване на изборите на 9
Коментари Харесай

Министър Мундров: Технически проблеми с машините няма да има

Технически проблеми с машините за гласоподаване на изборите на 9 юни няма да има. Общо в България машините са 9500, а тези в чужбина - 250, съобщи на конференция служебният министър на електронното ръководство, предава Българска телеграфна агенция. 

Екипите на министерството завършиха нужните действия и инспекции по засвидетелствуване на техническите устройства за машинно гласоподаване. Ръководителите на екипи ме осведомиха, че отчетът от тяхна страна е позитивен, осведоми Мундров. След малко стартира процедурата, която се прави от Централната изборна комисия и е обвързвана с довереното създаване на софтуера, който ще се конфигурира на машините за гласоподаване на 9 юни, разясни той.

Изграждането ще се прави в следена среда, която е предоставена от Министерството на електронното ръководство. Както заявих при започване на моя мандат, ще направя всичко допустимо да бъде извършен най-прозрачният и открит развой по засвидетелствуване на машините, уточни министърът.

Всички дейности бяха обществени и транспарантни, такова беше тегленето на номерата на машините, които минаха инспекциите по засвидетелствуване, което беше на инцидентен симптом и осъществено от представители на медиите, означи Мундров.

Той напомни, че процесът по засвидетелствуване можеше да се следи в действително време, а за подкрепяне на нашите екипи привлякохме външни специалисти, с цел да осигурим оптимално необятна експертиза.

Мундров акцентира, че за първи път представители на партиите и обединенията, както и на неправителствени организации, получиха достъп и опция да вземат участие в процеса по засвидетелствуване, както е написано в Изборния кодекс.

Днес процедурата, която ще се извърши от ЦИК и в границите на която ще бъде построен доверено програмен продукт, който ще се конфигурира на машините за вота, също ще може да се гледа в действително време от тук. След като приключат ще бъде оповестен обществено така наречен хешкод, който ще се изписва на всяка една бюлетина, изясни процесът служебният министър.

Той заяви, че до края на деня чака от института по стандартизация, както и от института по метрология да подпишат решението за засвидетелствуване на машините.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР