Министерството на правосъдието на САЩ започна разследване дали Visa Inc.

...
Министерството на правосъдието на САЩ започна разследване дали Visa Inc.
Коментари Харесай

САЩ започнаха разследване срещу Visa

Министерството на правораздаването на Съединени американски щати стартира следствие дали Visa Inc. е нарушила антимопонополното законодателство на пазара за дебитни карти.

Антимонополният отдел на министерството събира информация дали, която има най-голямата мрежа от карти в Съединени американски щати, е ограничавала транзакциите на търговците в други платежни системи, които постоянно са по-евтини, написа The Wall Street Journal, съобщи БГНЕС. Много от въпросите са ориентирани към онлайн транзакциите с дебитни карти, само че следователите са разпитвали и за проблеми в магазините.

Проверяващите се интересуват дали провежданата от корпорацията политика е метод да се резервира преобладаваща позиция на пазара в прорез със законодателството. Те ревизират дали банките са получавали някакви инструкции по отношение на ограничението на работата на по-малки системи за разплащане. Съгласно настоящия закон, предприемачите би трябвало да имат опция за избор сред две несвързани между тях платежни системи.

Изданието акцентира, че от няколко години предприемачите се жалват, че доста постоянно не могат да създадат превод с или към дребни платежни системи, поради което им се постанова да плашат по-високи такси, в сравнение с оферират миноритарните платежни системи.

Проверката акцентира значимата роля на по този начин наречените мрежови такси, които са невидими за потребителите, само че са доходоносни за картовите компании, и носят спомагателна финансова тежест за търговците, които постоянно трансферират таксите под формата на по-високи цени за клиентите.

Проверката се реализира, защото правоприлагащите органи на Министерството на правораздаването в администрациите са сложили акцент върху контрола върху дейностите на цифровия пазар, в това число във финансовия бранш, и върху следствието на бизнес практиките на преобладаващите компании.

Антимонополният отдел ревизира дали практиките на Visa разрешават корпорацията да поддържа нелегално преобладаващ пазарен дял.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР