Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения срещу лице от

...
Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения срещу лице от
Коментари Харесай

Руснак атакува инфраструктурата на САЩ с искания за откупи за стотици милиони в крипто

Министерството на правораздаването на Съединени американски щати повдигна обвинявания против лице от Русия за присъединяване в офанзиви против американската инфраструктура.

Според прессъобщение на Министерството на правораздаването от 16 май това лице е взело участие в крипто-рансъмуер скица, която е била ориентирана съответно към инфраструктурата на Съединените щати. Министерството показа два обвинителни акта против въпросното лице.

Нападателят, разпознат като Михаил Павлович Матвеев, е имал няколко псевдонима: Wazawaka, m1x, Boriselcin и Uhodiransomwar.

 

Нападенията са осъществени на територията на Съединените щати, като са засегнали разнообразни жертви в браншове, в това число опазване на здравето, правоприлагащи органи във Вашингтон, Ню Джърси и други браншове в цялата страна.

Дейността на Матвеев в региона на киберпрестъпността датира от 2020 година, като той употребява разнообразни разновидности на рансъмуер като LockBit, Babuk и Hive. Твърди се, че желаните от него откупи са достигнали до $400 милиона, а той е съумял да открадне $200 милиона.

Помощник-главният прокурор Кенет А. Полит-младши от Наказателния отдел на Министерството на правораздаването съобщи:

Матвеев, прочут също като Wazawaka, е привлякъл вниманието на общността на киберпрестъпниците поради провокативното си държание. През 2022 година медийни известия сочеха, че той е станал лъжец, разгласява кодове за експлойти и се подиграва с откриватели и публицисти. Това докара до публикуването на селфита и видеоклипове, свързани с него.

Той постоянно е споделял детайлности за офанзивите си, пренебрегвайки внимателния метод, общопризнат от други рансъмуер групи. Изглежда, че безгрижното му отношение го е застигнало, което докара до неотдавнашните дейности на правоприлагащите органи.

Струва си да се означи, че съветските участници постоянно са били свързвани с офанзиви, включващи криптовалути. През 2022 година съветски жител се призна за почтен по обвинявания в пране на пари, свързани с заплащания на откупи от инфраструктурни офанзиви в Съединените щати. Междувременно субекти отвън юрисдикцията на Русия са се насочили към украинска газова компания.

Не всички лица, участващи в такива действия, обаче имат отрицателни планове. Един неизвестен нападател от вида “ ” да вземем за пример е откраднал средства от съветските правоприлагащи органи и ги подари на Украйна.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР