Министерството на правосъдието на САЩ поиска разрешение днес да конфискува

...
Министерството на правосъдието на САЩ поиска разрешение днес да конфискува
Коментари Харесай

САЩ: Конфискувайте този самолет!

Министерството на правораздаването на Съединени американски щати изиска позволение през днешния ден да конфискува ирански аероплан, продаден на венецуелска компания и арестуван в Аржентина по съмнения, че е обвързван с интернационалните терористични групировки, съобщи Ройтерс, заяви Българска телеграфна агенция.

Необявеното идване на самолета в Аржентина на 8 юни предизвика няколкоседмична конспирация и безпокойствие в аржентинското държавно управление поради връзките му с Иран и Венецуела, както и с компании, глобени от Щатите. Самият аероплан беше арестуван след кацането от локалните управляващи. Искането за конфискуване идва след изпращане на заповед за задържането на самолета от 19 юли. Заповедта е издадена от американския областен съд на окръг Колумбия и допуска такава опция поради нарушени закони за надзор на износа, заяви правосъдното министерство.

Американският Боинг 747-700 е обект на наказания, защото неговата продажба от иранската " Махан еър " на " Емтрасур ", част от Венецуелския консорциум за въздухоплавателни промишлености и услуги ( " Конвиаса " ) през предходната година нарушава американските закони за експорт. И двете компании са подложени на наказания от Съединените щати за хипотетично съдействие с терористични организации. " Министерството на правораздаването няма да толерира транзакции, които нарушават нашите наказания и закони за експорт ", уточни в изказване военачалник Матю Олсън, прокурор от Отдела за национална сигурност към ведомството.

Компанията " Махан еър " е глобена поради връзките си с елитните елементи " Кудс " от Корпуса на гвардейците на ислямската гражданска война на Иран, които Щатите дефинират като терористична организация. " Конвиаса " на собствен ред е била подложена на наказания от Съединени американски щати през 2019 година за връзките ѝ с венецуелския президент Николас Мадуро. " Конфискуването на този аероплан показва нашата увереност да държим виновни тези, които се пробват да нарушават издадените от Съединени американски щати наказания и нашите закони за експорт ", съобщи прокурорът Матю Грейвс. Четиринадесет венецуелски и пет ирански жители са пътували в самолета при идването му в Буенос Айрес. Седем от тях към момента арестувани в Аржентина. Външният министър на страната към този момент не е коментирал тематиката.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР