На 12-ти май светът отбелязва Деня на медицинските сестри. Начало

...
На 12-ти май светът отбелязва Деня на медицинските сестри. Начало
Коментари Харесай

Днес се отбелязва Световния ден на медицинските сестри

На 12-ти май светът отбелязва Деня на медицинските сестри. Начало на традицията се слага през 1974 година по самодейност на Международния съвет на медицинските сестри.

Денят се свързва с името на Флорънс Найтингейл, която е родена на 12 май през 1820 година Тя се приема като първата световна здравна сестра.

Найтингейл слага основите на професионалната сестринска грижа със основаването през 1860 година на учебно заведение за сестри – болница „ Сейнт Томас “ в Лондон. То е първото светско учебно заведение за сестри в света, понастоящем част от Кингс Колидж в Лондон.

През 1910 година Флоранс Найтингел предлага следния текст, катоклетва, давана от сестрите, сходно на Хипократовата– от лекарите: „ Тържествено давам обещание пред Бога и в наличието на това заседание да прекарам живота си в непорочност и правилно да упражнявам специалността си. Ще страня от всичко, което е злонамерено и гибелно и не ще взема, нито умишлено ще раздам, някое нездравословно лекарство. Ще направя всичко, което зависи от мене, да подкрепям и издигам положението на специалността и ще държа в загадка всички поверени ми случки, както и всички фамилни работи, пристигнали до моето схващане при упражняване на специалността ми. Ще се трудя почтено да оказвам помощ на лекаря в работата му и ще отдам себе си за благосъстоянието на тези, които са оставени на моята грижа “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР