Има значително нарастване на средната възраст при родилките, а причините

...
Има значително нарастване на средната възраст при родилките, а причините
Коментари Харесай

Д-р Иван Вецев: Има доста голям излишък от цезарови сечения

Има доста повишаване на междинната възраст при родилките, а аргументите за това са доста. Сред тях са методът на живот, професионалното израстване, желанието ни преди всичко да изградим добра и постоянна кариера и положително показване в обществото.

Това изясни пред Дарик доктор Иван Вецев, завеждащ Отделение рискова бременност във Втора САГБАЛ „ Шейново ” в столицата. По негови наблюдения крайностите в основаването на семейство са станали доста огромни.

„ Или възрастта е прекомерно ранна – 18 или 19 години, което преди време се е смятало за обикновено, или е прекомерно късна – след 35 или 40 години. Ние работим главно с високорискови групи и изчислих, че междинната възраст на дамите, които следя при женска консултация, е 36,7 години. Това значи, че съвсем 90 % от тях са във възрастта над 32 години, а значителен % са във възрастта над 40 – 15 %, ” заключи експертът.

Д-р Вецев уточни, че 35-години се смятат за възраст, след която могат да настъпят редица затруднения при раждане на първо дете. След 40-годишна възраст рискът от тях нараства доста.

Той акцентира също по този начин, че остатъкът от цезарови разрези и оперативни намеси при раждане е значителен.

„ Тук ще се възползвам и от рекомендациите на Световната здравна организация, които са за поощряване на естественото раждане. Броят на цезаровите разрези е безпричинно висок по редица аргументи, а първата е страхът от раждането. Не предлагам на хората да се впускат към непознати за тях медицински интервенции пред това да родят своите деца физиологично, когато те са здрави, ” безапелационен бе доктор Иван Вецев.

Цялото изявление можете да чуете в аудиофайла.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР