Министерството на околната среда и водите (МОСВ) поиска бедствено положение

...
Министерството на околната среда и водите (МОСВ) поиска бедствено положение
Коментари Харесай

МОСВ поиска бедствено положение за Бургас поради безводието

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) изиска бедствено състояние за Бургас, с цел да може в бързи периоди локалното ВиК да се оправи с очертаващото се безводие. Както е добре известно, вода в язовир " Камчия ", който зарежда питейно града, има до месец май. Като опция държавното управление разпореди преди месеци на Министерство на регионалното развитие да ремонтира язовирите " Порой " и " Ахелой и изглаждане на довеждащи водопроводи до деривация " Китка ". " С цел оптимално бързо пускане на процедурата, поради късия период за строителство и привършване на ресурса на " Камчия ", единственият вероятен излаз, който да даде на ВиК - Бургас да се вмести в тези периоди, е въвеждане на бедствено състояние ", гласи абзац в декемврийския график за прилагане на язовирите, изготвян регулярно от Министерство на околната среда и водите. Графикът е направен през вчерашния ден. 

Идеята повлече и отрицателни мнения. " Нали знаете какво значи бедствено състояние? Възлагане на работа на компании без никаква процедура. 60 милиона без търг, без конкурс, тъй като е незабавно ", реагира в обществените мрежи Владислав Панев от " Зелено придвижване ". Панев следи казуса. 

От графика излиза наяве още, че е открито " ежемесечно разминаване " сред регистрираните водни количества във Водноелектрическа централа " Камчия " и измервателните устройства, инсталирани към пречиствателната станция на язовира. Екоминистърът е назначил комисия, която би трябвало да ревизира проблема и да му рапортува решение в едномесечен период, което вероятно може да е монтиране на нови измервателни уреди. Според графика вецът би трябвало да обработва само водата, която се отпуска за питейни потребности, като количествата постъпват точно в пречиствателната станция. Според данни на Панев преди време и медийни изявления, ВЕЦ " Камчия " е благосъстоятелност на Димитър Тадаръков, който е в близки връзки с почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган    
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР