Министерството на науката и образованието е изпратило запитване към Министерството

...
Министерството на науката и образованието е изпратило запитване към Министерството
Коментари Харесай

Ето как ще се провеждат матурите след 7 и 12 клас

Министерството на науката и образованието е изпратило питане към Министерството на здравеопазването за явяването на Националното външно оценяване (НВО) след 7 клас и държавните зрелостни изпити (ДЗИ)  на учениците под карантина, които не са с позитивен PCR тест за ковид.

" При приемане на позволение от здравните управляващи, тези възпитаници ще могат да се явяват присъствено на изпитите в обособени класни стаи, при спазването на всички противоепидемични ограничения ", оповестява просветното ведомство В края на предходната образователна година учениците под карантина също имаха право да се явят на тези изпити.

Националното външно оценяване (НВО) след 7 клас и държавните зрелостни изпити (ДЗИ) след 12 клас ще се проведат по графика, избран преди началото на образователната година. Изпитите ще се провеждат при прецизно съблюдаване на предписаните противоепидемични ограничения, чиято успеваемост се удостовери през предходната образователна година. Това декларират от пресцентъра на Министерството на науката и образованието (МОН) пред dnevnik.bg.

Изпитите след 7 клас:

Български език и литература - 16 юни от 9 часа

Математика - 18 юни от 9 часа

Чужд език (по предпочитание на ученика) - 17 юни от 9 часа

Изпитите след 12 клас:

Български език и литература - 19 май от 8 часа

Втори държавен зрелостен изпит - 21 май от 8 часа

Държавни зрелостни изпити по избор на ученика - 26 - 31 май

Утвърдените правила за подготовката и провеждането на тези изпити в условия на епидемиологична конюнктура са аналогични с миналогодишните. 

В учебните заведения, в които ще се организират ДЗИ, учениците ще бъдат разпределени от 8 до 13 души съгласно размера на залата при обезпечаване на условията за отдалеченост от 1.5 метра сред зрелостниците. При НВО също ще би трябвало да се обезпечи физическа отдалеченост, няма да се позволява скупчване на входовете и в двора, ще се проветряват пространствата и да има дезинфектанти.

Всички би трябвало да носят персонални защитни средства.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР