Министерството на иновациите и растежа /МИР/ насърчава зеления преход в

...
Министерството на иновациите и растежа /МИР/ насърчава зеления преход в
Коментари Харесай

Министър Стойчева: МИР насърчава зеления преход и реално изпълнява зелени политики

„ Министерството на нововъведенията и растежа /МИР/ предизвиква зеления преход в България и действително извършва зелени политики. Ние сме част от силата, която ще задвижи колелото в посока на въвеждане на нововъведения в българския бизнес, вложения във връзка с кръговата стопанска система и дейно потребление на възобновими енергийни източници. “

Това сподели отрасловият министър Милена Стойчева по време на форума „ Green Week 2023 “, отдаден на зеления преход . Според нея положителният бизнес се преценява с въздействието , което оставя върху околната среда, обществото и стопанската система, както реализира и конкурентоспособност , с помощта на усъвършенстваните и високотехнологични процеси, които внедрява, само че и съобразявайки се с условията да оставя по-малък отпечатък върху природата.

Предстои МИР да отвори процедура за кръгова стопанска система с бюджет 180 млн. лв. . По нея ще могат да аплайват микро-, дребни, междинни и огромни предприятия от преработващата индустрия.

„ Компаниите ще могат да внедрят съоръжение в производството си, което да понижи отпадъците и средствата за депонирането им, а от остатъчния материал да се създават нови артикули “, изясни Стойчева и добави, че компаниите ще имат опция да вкарат и неутрални във връзка с климата способи и технологии за произвеждане и ползване на продуктите им.

Министърът на нововъведенията съобщи, че първите компании в България, които ще получат средства за „ зелени политики “ от Плана за възобновяване и резистентност /ПВУ/, са кандидатствалите по процедура на МИР.

„ Мярката е за създаване на фотоволтаична система – така наречен слънчеви панели, както и акумулатори за локално предпазване на създадената сила “ , сподели още Стойчева и изясни още, че един от целите по новата стратегия „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ 2021-2027 (ПКИП) е точно „ Кръгова стопанска система “.

„ По него е заложено финансиране за разнообразни ограничения, ориентирани към възстановяване на енергийната успеваемост на предприятията, създаване на артикули с опция за преработване, повишение на приложимост на вторични първични материали, възстановяване на ръководството на боклуци и други “, посочи министър Стойчева.

Тя напомни, че МИР създаде Национална пътна карта за водородните технологии .

„ България се стреми да е измежду първите 20 страни в света с работеща атомна котловина. Проектът за построяването й е към този момент утвърден от Европейската комисия, а осъществяването му се чака да стартира до края на годината “ , акцентира Стойчева.

Цялостното му създаване възлиза на над 30 млн. евро , като финансирането от МИР е 8 млн. евро през „ Програма за научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ 2021-2027 (ПНИИДИТ).

„ Разработването на водородните технологии е причина за повишението на енергийната сигурност, за основаване на работни места в нов бранш на стопанската система, както и за основаване на устойчива експортна промишленост, която се чака да притегли вложения в страната “, сподели още министър Стойчева.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР