Министерството на енергетиката е готово с проекта за компенсация на

...
Министерството на енергетиката е готово с проекта за компенсация на
Коментари Харесай

Предлагат компенсации за битовите потребители заради високата цена на газа

Министерството на енергетиката е готово с плана за отплата на битовите консуматори за високата цена на газа. Предстои те да бъдат утвърдени от Министерския съвет и изпратени за утвърждение и от Европейската комисия, оповестяват от Нова телевизия.

Формулата за обезщетения е комплицирана. Ще включва 50% от растежа на цената за предходния месец, като база се употребява последното решение на КЕВР за 48,80 лева на мегаватчас. Така да вземем за пример, за януари при цена от 133,41 лева крайната отплата ще е в размер на 42,31 лева за мегаватчас.

Все още не е ясно по кое време ще стартира компенсирането на битовите консуматори. Амбицията е това да стане със сметките за януари. Според енергийното ведомство за 2 месеца подпомагането ще е за 140 милиона лв..

Красимир Багашки e платил 428 лв. за газ за ноември. Само месец по-късно към този момент заплаща 645 лв.. Увеличението по отношение на предходната зима е двойно. Ако цената продължи да пораства Красимир е решил да се отоплява на ток за непрекъснато. „ Тук с нашите заплати е тежко. В момента съм спрял радиаторите и се отоплявам на климатици”, споделя той.

Целта на Министерството на енергетиката е потребителите като Красимир да бъдат подкрепени още при идващите фактури. „ Надяваме се, че с януарските сметки ще можем да компенсираме и декември и януари месец”, съобщи министърът на енергетиката Александър Николов.
Общо са заделени 200 млн. лева за помощ на битовите консуматори, като занапред е разчетено, че по-голямата част от сумата ще бъде изразходвана. „ Целта на това нещо е първо да се даде малко въздух на обществото и на всички, които се отопляват на природен газ и второ - отчитайки пазарните динамичности, считаме, че потребностите от обезщетения след месец януари ще намалее”, уточни Николов.

Освен обезщетенията, Министерството на енергетиката е направило и свои планове за цената на газа за януари. Според тях „ Булгаргаз” и КЕВР не са употребявали добре всички механизми и е можело цената да бъде с 5 на 100 по-ниска.

„ Използването на наличните запаси и наличните дълготрайни контракти, както и на Чирен от страна на „ Булгаргаз” можеше да докара до цена от 107,60 лева Това демонстрират нашите вътрешни разчети”, уточни Александър Николов.

Другата седмица се чака Министерският съвет да гласоподава и помощта за тока за бизнеса в размер на 250 лв. за мегаватчас.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР