Министерство на отбраната подписва договор за доставка на безпилотни летателни

...
Министерство на отбраната подписва договор за доставка на безпилотни летателни
Коментари Харесай

Само в Narod.bg: Тодор Тагарев даде обществена поръчка за 11 000 000 лева на фирма от обръча на… жена си Петя

Министерство на защитата подписва контракт за доставка на безпилотни летателни апарати на стойност 9 млн. лева без ДДС  т.е., близо 11 милиона лв.. Изпълнител е обединяване от две български компании – „ Контракс ” АД и „ Телесис ” ЕООД. Собственик и шеф на последната е Стоян Аврамов, който от своя страна се оказва дълготраен съучастник във компанията „ Прокон ” ООД, където главният капитал се държи от… Петя Тагарева, брачна половинка на сегашния боен министър Тодор Тагарев!

Има ли тук фрапантен образец за спор на ползи? Това е публично заведен в деловодството на Народното събрание въпрос, насочен на 18 септември 2023 година

Отговорът на московския ученик Тагарев би трябвало да е вербален в границите на парламентарния надзор на 29 септември, петък. Какво и по какъв начин ще отговори министърът на защитата, следва да чуем.

Докато чакаме, обаче, си коства да погледнем по-добре в бизнеса на семейство Тагареви, където ще забележим познати политически лица и фирмена интензивност на фона на формалните позиции, които Тодор Тагарев заема през годините паралелно с възходящо фамилно положение.

Фирмата „ Прокон ” ООД е учредена през далечната 1995 година В решение на Софийския градски съд от 25 септември е записано, че компанията се записва с капитал от 51 000 тогавашни лв., разпределен в 51 дяла, който се разделят поравно сред трима съдружници — Стоян Аврамов, Тодор Тагарев и Бонка Шаламанова.

Дружеството се съставлява и ръководи от Аврамов и Тагарев. Бонка Шаламанова е брачна половинка на добре известния Велизар Шаламанов — предстоящ длъжностен министър на защитата в кабинета „ Близнашки ”, народен представител от Демократична България в два Народното събрание и инфлуенсър в региона на защитата и сигурността, който в последно време се появи, като гневен бранител на Мустафа Емин – сгафилият някогашен консултант на министър Тагарев.

През октомври 1998 година Бонка Шаламанова също е вписана като шеф на „ Прокон ” ООД. Интересно е, че това съответствува с издигането на брачна половинка й за заместник-министър на защитата в кабинета „ Костов ”. През май 2000 година Тодоро Тагарев е премахнат като шеф и управлението остава в ръцете на Шаламанова и Стоян Аврамов. Разпределението на дяловете остава непроменено.

Три години по-късно, през юни 2003 година, Тагарев трансферира своите дялове на брачната половинка си Петя. Размени има и в семейство Шаламанови – Бонка дава дяловете си на Велизар. Управител остава Стоян Аврамов, само че е добавена и Петя Тагарева. Двамата ръководят „ дружно и поотделно ”.

На 4 април 2008 година „ Прокон ” ООД претърпява най-сериозната смяна в собствеността си. Велизар Шаламанов трансферира всичките си дялове на Петя Тагарева. Аврамов също трансферира по-голямата част от дяловете си на дамата на Тодор Тагарев. Така в ръцете й се оказва 4600 лева от капитала на сдружението, а Стоян Аврамов остава с 500 лева

Двамата, обаче остават шефове на компанията. В този си тип „ Прокон ” ООД продължава да съществува и през днешния ден. Каква е тъкмо активността на компанията е въпрос без явен обществен отговор.

В настоящото й положение на уеб страницата на Търговския указател е посочено, че компанията се занимава с консултантска активност и ходатайство, в това число в областта на защитата и националната сигурност; организация на курсове, семинари и изложби; издателска и рекламна активност. На уеб страницата на компанията (procon.bg) ударението е сложено по-скоро на осведомителните технологии и издателската активност.

Годишните финансови доклади на компанията сочат, че приходите съвсем напълно идват от даване на услуги. Междувременно бизнесът на Тагарева и Стоян Аврамов върви. През 2008 година приходите им са в рамкие на 146 хиляди лева, само че през 2011 година падат до единствено 65 хиляди

Е,  през 2013 година, когато Тагарев е длъжностен министър на защитата, приходите на компанията на жена му стигат 332 хиляди

Реклама

2015 година се оказва още по-добра – 378 хиляди лева влизат в „ Прокон ” ООД. Последният финансов доклад който е качен в Търговския указател е от 2019 година и демонстрира, че приходите са 98    хиляди

Във финансовите доклади, обаче се вижда, че компанията има по сметките си над 200 хиляди Нелошият бизнес, който генерира „ Прокон ” ООД, може би с е повода за сериозното замогване на семейство Тагареви в последните 10 години.

В имуществената декларация на Тодор Тагарев от 2013 година е посочено, че той има банков влог с 20 хиляди лв. и още един с малко под 9 хиляди $.

Случайно или не, тъкмо в тази декларация Тагарев „ не помни ” за съществуването на компанията на жена си – факт, открит от Сметната палата при започване на 2014 година при инспекция на декларациите за миналата година.

Последната му имуществена декларация от тази година демонстрира, че Тагареви са си спомнили за „ Прокон ” ООД. Отделно към този момент имат банкови влогове от 360 хиляди лв. и инвестиции в капиталови и пенсионни фондове за още 52 хиляди, което трансформира военния министър в един от заможните членове на Министерския съвет.

Ясно е, че Тодор Тагарев мъчно може да отхвърли, че познава добре шефът на „ Телесис ” ЕООД Стоян Аврамов поради обстоятелството, че двамата основават обща компания и са съдружници в нея сред 1995 и 2003 година, а в последните 20 години брачната половинка на натовския орел с тапия от Москва продължава да ръководи дребния, само че деен бизнес дружно с Аврамов.

Остава въпросът до каква степен такова бизнес партньорство може да повлияе на надзора на Министерството на защитата, който би трябвало да упражнява при осъществяването на сегашния контракт за доставена безпилотни летателни апарати.

Или пък за издействане на по-добри условия за изпълнителя? Точно за такова нещо се загатва в парламентарния въпрос до Тодор Тагарев.

Важно е да се посочи дали след подписването на контракта изпълнителят, явно обвързван с министъра, е изискал оскъпяване на доставката? И дали цялата договорка не е за прокурор поради очевадния спор на ползи?

Бизнесът на „ Прркон ” ООД повдигат и други въпроси, които са от компетенциите на разнообразни държавни органи.

Така да вземем за пример сред 1998 и 2001 година Тагарев е шеф на дирекции „ Планиране на защитата “ и „ Политика по въоръженията “, а брачният партньор на тогавашната му съдружничка Бонка Шаламанова – Велизар, е зам.-министър на защитата. Дали това е подпомагало бизнеса на „ Прокон ” ООД?

Същите въпроси могат да се задават и за интервала, в който Тагарев е консултант на министъра на защитата и ръководител на Съвета на шефовете на държавната ТЕРЕМ ЕАД (2009 – 2010 г.), длъжностен министър на защитата (пролетта на 2013 г.) и началник на Института по защита (2016 – 2017 г.).

Да не забравяме, че в последните години Тагарев бе най-активен на публичната сцена, където се представяше за „ самостоятелен боен специалист ” и интензивно лобираше за разнообразни покупко-продажби в региона на защитата. Някъде там е и съветническата позиция в украинското военно министерство, която съгласно Тагарев е била „ pro bono ”…

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР