Министерският съвет одобри на редовното си заседание целева вноска от

...
Министерският съвет одобри на редовното си заседание целева вноска от
Коментари Харесай

Кабинетът одобри 970 млн. лв. вноска на БЕХ за компенсации

Министерският съвет утвърди на постоянното си съвещание целева вноска от страна на „ Български енергиен холдинг “ ЕАД към Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ (ФСЕС) в размер 970 милиона лв..

Средства следва да се обезпечат за БЕХ ЕАД от дъщерните му сдружения - производители на електрическа сила. Техният размер е изчислен на база отчетни данни за месец август и планирани - за септември 2022 година.

Средствата са планувани за покриване на разноските за осъществяване на Програмата за компенсиране на разноските на небитови крайни клиенти за електрическа сила и на операторите на електропреносните и на електроразпределителните мрежи за закупуване на количествата електрическа сила, използвана за софтуерни разноски за интервала от 1 юли 2022 година до 30 септември 2022 година.

Съгласно признатия Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година, ФСЕС следва да компенсира небитовите крайни клиенти на електрическа сила в размер 100 на 100 от разликата сред действителната средномесечна борсова цена за базов товар на сегмента „ Ден напред “ на „ Българска самостоятелна енергийна борса “ ЕАД, за съответния месец и базовата цена от 250 лева./MWh за интервала от 1 юли до 31 декември 2022 година.

За да се извършат плануваните обезщетения, в Закона е планувано обществените предприятия от бранш енергетика със 100% държавно присъединяване в капитала да внасят целеви вноски във Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “.

Размерът на вноските се дефинира от Министерския съвет по предложение на министъра на енергетиката при отчитане на цялостната себестойност на създадената електрическа сила, нужните средства за осъществяване на вложения и поправки без Данък добавена стойност, гарантиращи дълготрайната употреба на индустриалните мощности и осигуряващи стопански обоснована норма на възвръщаемост на капитала.

Борислава Кирилова
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР