Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев не приема подадената миналата седмица

...
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев не приема подадената миналата седмица
Коментари Харесай

Шефката на Агенцията по трансплантациите остава на поста след вълната от подкрепа за нея

Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев не приема подадената предходната седмица оставка на шефа на Изпълнителната организация по трансплантациите (ИАТ) доктор Марияна Симеонова. Това стана ясно в петък, когато протестиращи против спрените белодробни трансплантации в чужбина се срещнаха с нея и зам.-министъра на опазването на здравето Жени Начева. Протестиращите обявиха поддръжката си за доктор Симеонова и желаеха пояснение от здравното министерство какво се случва с белодробните трансплантации, месец след предходния митинг под мотото “Здравен бежанец “.

Белодробни трансплантации не се правят у нас и по тази причина нуждаещите се пациенти до предходната година се лекуваха в австрийска клиника, само че след приключването на контракта с нея тя спря приема поради неуредени връзки на страната ни с донорската мрежа Евротрансплант. Това стана и причина за митинги на пациенти. Според протестиращите обаче нерешените от страната проблеми не би трябвало да се трансферират на Симеонова.

В момента 16 души с тежки белодробни болести чакат за животоспасяваща трансплантация в чужбина.

Преди седмица стана ясно, че Симеонова подава оставка, като претекстовете не бяха оповестени публично, само че се допуска, че са свързани с невъзможността към този момент месеци наред да бъде позволен казусът със спрените трансплантации. Тогава от здравното министерство оповестиха, че здравният министър Кирил Ананиев изчаква резултати от поръчаната от него експертна оценка за активността на Агенцията по трансплантациите и въз основата на нея ще бъде взето решението.

В петък заместничката му Жени Начева заяви пред публицисти, че Ананиев е отхвърлил оставката на Симеонова, която получи безпрезедентна поддръжка от пациентски организации. " Министър Ананиев не приема оставката на доктор Марияна Симеонова, защото проблемите не би трябвало да се заобикалят, а да се намира решение за тях ", сподели Начева.

Министърът разпорежда на Симеонова да изготви идея за развиване на ИАТ, в която да намерят решение проблемите на институцията и документът да мине през публично разискване с пациентските организации.

Според протестиращите доктор Симеонова е първокласен човек, който е работил през всички години интензивно за отбрана на ползите им.

В петък Симеонова заяви пред протестиращите, че болничното заведение във Виена е отказала да подписа контракт с България за трансплантация за бял дроб, само че е задвижена процедура за подписване на контракт с немска клиника, която трябвало да завърши до месец.

Представители на протестиращите обявиха, че някои от пациентите могат и да не дочакат този контракт, само че от министерството разясниха, че няма по какъв начин да въздействат на непознатите лечебни заведения за по-бързо подписване на договорите.

“Поемам ангажимент персонално да следя сключването на контракт с трансплантационната клиника в Есен, с цел да могат българските жители да получават лекуване по линия на Евротрансплант. 30 юли е крайният период за сключване на съглашението, като в границите на месеца би трябвало да завършват всички процедурни дейности по завършването му “, уточни Начева.

“Има нова процедура за подписване на контракт с клиники, които са в държави-членки на Евротрансплант, като стъпките са следните: първо би трябвало да бъде подадено заявление от болница в България, че желае да подписа контракт с някоя от лечебните заведения в тези страни, като този контракт е и за образование на наши трансплантационни екипи. Всичко това е направено. Получен е отговор от две европейски клиники, които биха желали да бъдат контрактуван сътрудник на българското лечебно заведение. В момента се чака само сключване на контракта, с цел да могат българските пациенти, нуждаещи се от белодробна трансплантация, да получат нужното им лекуване по линия на Евротрансплант “, изясни Симеонова.

Пациентите показаха и недоволоството си, че здравният министър не се е срещнал персонално с тях, с цел да му слагат въпросите си, само че заместничката му Жени Начева изясни, че Ананиев е зает с присъединяване си в петъчния парламентарен надзор, където дава отговор на депутатски въпроси.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР