Министърът на вътрешните работи на Косово Джелял Свечля обвини Сърбия

...
Министърът на вътрешните работи на Косово Джелял Свечля обвини Сърбия
Коментари Харесай

Напрежение. Косово скочи на Сърбия и Русия

Министърът на вътрешните работи на Косово Джелял Свечля упрекна Сърбия в директна интервенция в конфликтите през уикенда и съобщи, че проверява допустимо съветско присъединяване в насилието, което лиши живота на четирима души и обтегна в допълнение връзките сред двете страни, които водиха война между тях в края на 90-те години, оповестява " Асошиейтед прес ".

Един косовски служител на реда и трима въоръжени мъже бяха убити при престрелката в неделя сред сръбски въоръжени лица и косовската полиция. Осем души бяха задържани в началото, само че четирима от тях бяха освободени от ареста по-късно поради липса на доказателства.
-->
Косовският вътрешен министър Джелял Свечля съобщи в изявление за АП, че следователите преглеждат доказателства, свързващи Русия - съюзничка на Сърбия, с въоръженото нахлуване. Руски оръжия, друго съоръжение и документи, внушаващи съветско присъединяване, са били открити след траялата през целия ден престрелка, сподели той.

В една от най-тежките борби, откогато Косово разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година, към 30 въоръжени мъже откриха огън против полицейски патрул покрай село Банска рано сутринта в неделя. След това те нахлуха в сръбски православен манастир и се барикадираха там измежду свещеници и гости.

Насилието в допълнение ускори напрежението в балканския район в миг, когато представители на Европейския съюз и Съединени американски щати упорстват за осъществяване на съглашение, което да възстановява връзките сред Сърбия и Косово. Бомбардировки на НАТО против сръбски позиции в Косово и Сърбия сложиха завършек на войната сред Белград и Прищина през 1998-99 година, напомня организацията, написа Българска телеграфна агенция.

" Това, което знаем сигурно, е, че те (бунтовниците) са пристигнали от Сърбия ", съобщи Свечля: " Някои от тях са косовски сърби, които имат двойно поданство - косовско и сръбско, които, съгласно нашата разследваща информация, са били обучавани в лагери в Сърбия ".

" Открихме някои документи, които породиха съмнение, че е имало и лица, идващи от Русия ", добави той. " За оборудването имаме доказателства, само че за хората към този момент имаме единствено съмнения ".

На Запад съществуват опасения, че Русия, действайки посредством Сърбия, може да желае да дестабилизира Балканите и да отклони най-малко отчасти вниманието от пълномащабната инвазия на Москва в Украйна, показва АП. Русия изрази поддръжка към Сърбия във връзка със конфликтите, като упрекна Запада, че не съумява да отбрани косовските сърби. 

Сръбският президент Александър Вучич отхвърли изказванията, че Сърбия е забъркана в стълкновенията, като сподели, че въоръжените мъже са били локални косовски сърби, " които не желаят повече да търпят терора " на етническите албански управляващи в Косово. Изявленията на Вучич обрисуваха въоръжените нападатели като герои. Беше разгласен ден на народен печал за тримата убити сърби и в Сърбия, и Северно Косово, където етническите сърби са болшинство.

Свечля сподели, че въз основата на събраните доказателства и фотоси от дрон излиза наяве, че някои от нападателите, които той назова " терористи ", са носели маски по време на интервенцията.

" Дори членовете на групата, които бяха задържани, не знаеха кои са те ", добави той. " Така че те са или високопоставени представители от бранша на сигурността в Сърбия или може би идват непосредствено от Русия ".

Вътрешният министър съобщи, че задачата на интервенцията наподобява е била завладяване на Северно Косово с желанието да бъде отделено от останалата част от страната.

" Те имаха още 100 униформи ", сподели Свечля: " Те са възнамерявали да наемат още хора измежду общностите, където живеят сърби... Косовските институции щяха да бъдат изправени пред няколкостотин терористи в сюжета, който е бил плануван ".

Той уточни, че в случай че се съди по огромния склад с оръжия, открит на мястото на конфликтите, нападателите са възнамерявали да въоръжат тежко минимум няколкостотин души.

" Униформи, персонална бронезащита, автомати " Калашников ", снайперски пушки, револвери. Всичко това ни демонстрира, че е имало съоръжение за неколкостотин души дружно с логистиката. Имало е съоръжение и оръжия за цялостен батальон ", означи косовският министър.

По думите му заплахата от нов протест не е отминала. 

" Нямаме конфликти, само че имаме информация, че подготовката на тези терористи продължава в Сърбия ", уточни Свечля: " Все още има хора в Косово, които са част от тази група ".

Косово разгласи едностранно самостоятелност през 2008 година, само че Сърбия отхвърли да признае независимостта на тогавашната си област, с която имат различия от десетилетия. Войната сред тях през 1998-99 година лиши живота на над 10 000 души, главно косовски албанци. 

Европейски Съюз с поддръжката на Съединени американски щати посредничи в договаряния сред двете страни. През февруари косовският министър председател Албин Курти и сръбският президент Александър Вучич дадоха единодушието си за проект на Европейски Съюз от 10 точки за нормализиране на връзките, само че от този момент двамата водачи се дистанцираха от съглашението.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР