Министърът на туризма Христо Проданов (БСП) обяви обществена поръчка на

...
Министърът на туризма Христо Проданов (БСП) обяви обществена поръчка на
Коментари Харесай

Министърът на туризма възлага директно на германската камара да прави реклама на България

Министърът на туризма Христо Проданов (БСП) разгласи социална поръчка на директно договаряне с Германо-българската индустриално-търговска камара. Тя би трябвало да прави реклама на България в Германия за 146 000 лева без Данък добавена стойност, откри инспекция на TravelNews в регистъра на търговете. За тази стойност камарата би трябвало да приготви и популяризира 4 прессъобщения в немски медии и да популяризира 2 отчета измежду туристическия отрасъл в Германия. Поръчката е оповестена на 29 април 2022 година, тъкмо преди майските празници със период за даване на оферта до 11 май. Тя е за осъществяване на рекламна акция за одобряване на страната ни като желана туристическа дестинация за немски туристи и продължение на акцията по информиране на живеещите на територията на Германия евентуални туристи за опцията за здравна отмора в България в резултат на прекаран COVID-19. Срокът за осъществяване е до 3 месеца.

Процедурата е на оснавание член 191 алинея 1, т.2 от Закона за публичните поръчки, който гласи, че „ възлагането на публичната поръчка на друго лице е невероятно заради съществуване на авторски или други права на интелектуална благосъстоятелност, или на изключителни права, добити по силата на закон или на административен акт, както и когато естеството на доставката или услугата е лимитирано до тъкмо избран реализатор по аргументи, които не се дължат на възложителя “. Не е ясно тъкмо какви изключителни права и интелектуална благосъстоятелност има Германо-българската индустриално-търговска камара, с цел да прави реклама на страната ни. Юристи обясниха пред TravelNews, че публичната поръчка е противоречива и атакуема пред административния съд. Според тях се заобикаля Закон за обществените поръчки, тъй като активността може да бъде изпълнявана още от рекламни и пиар организации и не може да се приказва за ексклузивитет. От Германо-българската индустриално-търговска камара дадоха обещание да изпратят коментар и своята позиция. Нейн основен шеф е Митко Василев. Министърът на туризма Христо Проданов към този момент не разяснява случая.

Германо-българската индустриално-търговска камара би трябвало да популяризира едно прессъобщение в минимум шест немски медии и да бъде маркирано като топ вест за най-малко един ден в Presseportal, написа в заданието на публичната поръчка. Съдържанието да бъде обвързвано с изявление с министъра на туризма за зона без КОВИД, свободен живот, настоящи полети до Бургас, Варна и София. Второто прессъобщение би трябвало да бъде до най-малко шест медии и да разказва новите атракции по Черноморието за фамилии и млади пътешественици, рискови спортове, деен туризъм за младежи. Третото прессъобщение да бъде за фамилната отмора в България – специфичната опция. Четвъртото прессъобщение да показва виното и СПА пътуванията в България. Във всички публикации би трябвало да бъде включена информация, че от 2019 година България е добавена в листата от страни на Германската национална асоциация на здравноосигурителните каси, в които се признава даването на медицински амбулаторни услуги.

В допълнение камарата би трябвало да реализира връзка с туристическия отрасъл в Германия и да популяризира два отчета в бюлетините на водеща медийна платформа за лица, вземащи решения в региона на туризма. Докладът би трябвало да съдържа две тематики с изявление с министъра на туризма и за новите атракции в България. Докладите би трябвало да се появят в бюлетина най-малко 10 пъти за 30 дни.

Интересен миг е, че член на Управителния съвет на Германо-българската индустриално-търговска камара, е Сийка Кацарова, ръководител на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (BUBSPA), която беше близка до някогашния министър на туризма от ГЕРБ Николина Ангелкова. Организацията от дълго време се пробва да притегли немските туристи у нас с заплащане по немските здравни каси, само че към този момент няма триумф. Хотелиерите от Велинград, Сандански, Хисаря и други курорти обаче споделят, че цените на услугите по касите, са доста ниски. Освен това в балнео и СПА курортите няма готови фрагменти с немски език.

Всъщност сдружението BUBSPA не съставлява целия балнео и СПА отрасъл. В него членуват единствено представители на 28 хотела и СПА центрове. Това са най-вече хотелиери, които са наследници на някогашните мутри от 90-те години и предприемачи с политически обвързаности. В организацията членуват хотелите на групата на някогашната формация ТИМ. Тя е показана от Елена Косева, която е зам.-председател и изпълнителен шеф на " Св. Св. Константин и Елена холдинг " АД. В сдружението са още хотелите на " Галакси инвестмънт груп " ', което се свързва с създателите на " Винпром Пещера " Антон Щерев и Атанас Петров. Групата е показана от Живко Иванов, който е зам.-председател. В BUBSPA са членове и хотелите на Васил Златев, бащата на някогашния началник на " Лукойл " у нас Валентин Златев. Стотици хотели от СПА курортите в България не членуват в BUBSPA.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР