Министърът на регионалното развитие в оставка Андрей Цеков започна да

...
Министърът на регионалното развитие в оставка Андрей Цеков започна да
Коментари Харесай

Не стигат строители за мащабната инвестиционна програма в общините

Министърът на районното развиване в оставка Андрей Цеков стартира да подписва контракти с кметове на общини за финансиране и осъществяване на разнообразни инфраструктурни планове. Те са част от финансовата стратегия на стойност над 1 милиарда лева в бюджета за 2024 година До момента са подписани 442 съглашения със 115 общини за планиране, строителство, главен ремонт и реорганизация на разнообразни обекти.

Общата стойност на споразуменията досега е 971 млн. лева, като ще се осъществят и разплащат на траншове до края на 2026 година, оповестиха от Министерство на регионалното развитие след извършена във вторник среща на Цеков с кметовете на общините Свищов, Банско, Луковит, Медковец, Сандански, Лом, Хасково, Сливница, Костинброд, Георги Дамяново и Сливница. Все още обаче няма постъпили претенции за заплащания по подписаните съглашения.

От Министерството на финансите твърдят, че в бюджета за 2024 година са планувани задоволително средства за разплащане на общинските планове. Преведените до момента средства по сметка на Министерство на регионалното развитие ще са задоволителни за разплащане на предплатените заплащания, в размер на 20% за утвърдените до момента планове.

Припомняме, че преди месец кабинетът гласоподава първите 400 млн. лева спомагателен трансфер към бюджета на районното ведомство. Средствата ще се превеждат на траншове на месечна база, както е планувано в програмата за общинските планове.
Недостиг на строители
От прессъобщението на отрасловото ведомство излиза наяве, че поради амбициозната капиталова стратегия е доста евентуално да се стигне до дефицит на потенциал от страна на строителните компании. Някои кметове даже споделят, че за някои от към този момент оповестените публични поръчки се явява единствено един претендент за осъществяване.

По-голяма част от градоначалниците осведомят Цеков, че към този момент имат определени реализатори на строително-монтажните работи и могат да започват реализацията на обектите скоро. По думите на министъра след подписване на споразуменията общините могат да аплайват за до 20% предплатено заплащане, а по-късно финансирането ще е съгласно физическото осъществяване на обекта.

Реално ще изплатим 90% от плануваните суми при отчитане на 50% физическо осъществяване, а последното заплащане от 10% ще е при приемане на обекта. Така общините ще могат да работят умерено, без да се тормозят за финансиране “, уточни Цеков.

Той прибавя, че тези общини, които изпълнят плануваните за тази година действия, ще могат да аплайват по програмата и през идната година. Цеков посочи, че е доста значимо плановете да бъдат изпълнени до края на 2026 година

Според него при предстоящи евентуално към 1300 строителни обекта по Инвестиционната стратегия за общински планове, продължаващо жилищно строителство и саниране, стратегии за пътна и ВиК инфраструктура може да се окаже, че няма да има свободни строителни компании.

Към днешна дата от локалните администрации са подадени общо 1 159 заявки за финансиране на планове, избрани като предпочитани в държавния бюджет за 2024 година Екипът на Министерство на регионалното развитие е обработил към 900 плана, като възможни за финансиране и без забележки са 583 от тях на обща стойност над 1.13 милиарда лева

Очаква се през идната седмица да бъдат подписани още 141 съглашения, които са изцяло окомплектовани, а за тези в които са открити пропуски се води връзка с локалните управляващи за премахване на неточностите.
Някои от плановете
За разлика от споразуменията, които Министерство на регионалното развитие сключваше с кметовете през предходните 2 години, когато се финансираха действия по ремонт на общински пътища и ВиК инфраструктура, в този момент програмата финансира и планиране на обекти, само че и ремонт на спортни уреди и други Според Цеков дейностите, които ще се извършват ще подобрят изискванията за живот на хората по места и ще оказват помощ за привличането на повече вложители.

Става дума за планове, чакани с години от жителите, главно улици, водопроводи, благоустрояване на обитаемоте места. “

Кметът на община Луковит отбелязва, че залата за волейбол е измежду значимите обекти за съгражданите му, които сега би трябвало да пътуват до прилежащи градове, с цел да упражняват. С финансирането за община Лом пък се взема решение дългогодишният проблем с обезпечаването на питейна вода. Кметът на Банско осведоми, че ще бъде актуализирана централната улица „ Пирин “, която е била дългогодишна фантазия на локалната власт. С ремонта на останалите улици курортът ще придобие по-добър образ. В община Сандански също следва ремонт на основни улици, с което ще се усъвършенства средата на живот и туристическия образ на града.

В идващите дни в Министерство на регионалното развитие продължава настоящия обзор на постъпилите общински оферти. Ведомството ще прави и регулярна актуализация на справката за направени и подписани съглашения.

Списък на подписаните досега съглашения по Инвестиционната стратегия за общински планове, може да се прегледа тук.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР