Национална компания Железопътна инфраструктура“ въвежда промени в движението на влаковете

...
Национална компания Железопътна инфраструктура“ въвежда промени в движението на влаковете
Коментари Харесай

НКЖИ променя движението на влаковете през Централна гара София

Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ вкарва промени в придвижването на влаковете през Централна гара София. Причината е обвързвана с модернизацията на жп възел София. Промените ще бъдат в действие от 7 май и ще продължат година и 3 месеца, като главно от тях ще бъдат наранени влаковете, които идват и отпътуват от и към северното направление (Мездра, Видин, Варна, Русе).

Някои от тях ще стопират на жп гара София – Север. Конкретните промени в разписанието на влаковете ще бъдат оповестени в електронния справочник на БДЖ до края на този месец. Именно поради това от Столична община пък ще вършат промени и в градския превоз на града, с цел да може да бъдат обслужвани пасажерите.
Промените на влаковете
От НКЖИ оповестяват, че с цел да бъде допустимо по-нататъшното реализиране на строителните действия при жп възел София, само че и в същото време отчасти допустимо влаковото придвижване и маневрена активност, в железопътния възел ще бъде прекратено придвижването на влаковете от шести до дванадесети коловози.

Очаква се строително-монтажните работи по коловозното развиване на Централна гара София да продължат 15 месеца. “

През този интервал за обслужване на влаковете по направленията София - Подуяне пътническа, София - Волуяк и София - Захарна фабрика ще бъдат въведени в употреба към този момент ремонтираните трети, четвърти и пети коловози, като пасажерите ще могат да употребяват първи, втори и трети перони на Централна гара София.

Предстоящите действия ще обиден най-много влаковете по северното направление Мездра, Видин, Варна, Русе, част от които ще завършват и стартират придвижването си в/от жп гара София-Север. Създадена е организация за достъп и обслужване на пасажерите от и до Централна гара София посредством подсигуряване на електромотрисни влакове (ЕМВ), които ще правят прехвърляния на идващите и заминаващите пасажери от Централна гара София до и от жп гара София-Север. За тези влакове е обезпечена единствената опция за достъп до гара София, като те ще идват и отпътуват единствено на тринадесети преден коловоз при шести перон.

Най-натоварените утринни пътнически влакове, които пътуват от Искърското дефиле, ще се движат непосредствено до Централна гара София, без да се постанова пасажерите от тях да се прекачват на жп гара София-Север. Без прехвърляне ще пътуват и нощните композиции сред София и Варна през Горна Оряховица, които ще се движат по обиколно трасе през Курило и Илиянци - Казичене - Искър.

Разговорите с представители на Столична община са в напреднала фаза по отношение на нуждата от обезпечаване на обслужващ градски превоз за пасажерите, които избират да идват и отпътуват непосредствено от жп гара София-Север “, показват от НКЖИ.
Промените в част от градския превоз
В прессъобщение от Столична община оповестиха, че към този момент има входирани оферти за смяна на транспортната скица на града. Зам.-кметът по превоз Илиян Павлов и зам.-председателят на отрасловата комисия в Столичния общински съвет Андрей Зографски оферират да се реорганизират маршрутите на трамвайни линии 1, 3, 7, 27, както и автобусна линия 413 и нощна линия N2.

Всички оферти за промени в линиите от столичния градски превоз, ще бъдат разисквани през днешния ден от членовете на отрасловата комисия, а окончателното им утвърждение следва да се случи в четвъртък на съвещанието на градския парламент.
Трамвайна линия 27 - Удължава се маршрутът до ж.п. гара „ София Север “ – от спирка код 1255 „ Пета градска болница “, транспортен подлез Надежда, бул. „ Рожен “, надясно по ул. „ Йордан Хаджиконстантинов – Джинот “, превръщане посоката на придвижване пред гара „ София север “ в двете посоки.  Трамвайна линия 7 - Маршрутът се резервира до обръщателно колело „ Министерски съвет Хан Кубрат “ (движение по бул. „ Христо Ботев “) и синхронизира придвижването си с трамвайна линия 27.Трамвайна линия 1 - Удължава се маршрутът до надлез Надежда – от Централна гара продължава по бул. „ Княгиня Мария Луиза “, превръщане посоката на придвижване на надлеза, бул. „ Княгиня Мария Луиза “, надясно по бул. Христо Ботев, наляво по ул. Струга и синхронизира маршрута си с трамвай номер 6.Трамвайна линия 3 - Променя се маршрутът до жп гара „ София Север “ - по бул. „ Христо Ботев “, до Централна жп гара, наляво по бул. „ Княгиня Мария Луиза “, транспортен подлез Надежда, бул. „ Рожен “, надясно по ул. „ Йордан Хаджиконстантинов – Джинот “, превръщане посоката на придвижване пред гара „ София север “ в двете посоки.  Маршрутът на автобусна линия 413 се удължава до жп гара „ София Север “.
След връщането на нощния превоз в София, се направи разбор на успеваемостта му и поради това отрасловият зам.-кмет Илиян Павлов и зам.-председателят на Комисията по превоз на СОС Андрей Зографски в собствен отчет оферират промени и в маршрута на нощна линия N2, която да усъвършенства обслужването в Студентски град до централната част на София.

Припомняме, че модернизацията на коловозното развиване на Централна гара София е част от план „ Развитие на железопътен възел София: железопътен сектор Централна гара София - Волуяк “ и се финансира по Механизъм за свързване на Европа. Стойността му е над 199.8 млн. лева без Данък добавена стойност.

Част от дейностите стартираха през 2021 година В края на 2022 година като зам.-министър Красимир Папукчийски заяви, че има проблеми с частни и общински парцели, които би трябвало да бъдат решение до края на годината.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР