Министърът на отбраната Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил

...
Министърът на отбраната Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил
Коментари Харесай

Георги Панайотов: България трябва да инвестира в своята армия

Министърът на защитата Георги Панайотов, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов и министър-председателят Стефан Янев следиха сполучливото осъществяване на епизодите на море по време на учението „ Бриз 2021 “ по време на деня за високопоставени посетители и медии.

Участниците отработиха занятия при битка с пожар на търговски транспортен съд в пристанище, демонстрираха умения при преодоляване на отвлечен търговски транспортен съд, както и избавяне на бедстващи хора на море и очистване на нефтен разлив.

Министър Панайотов акцентира, че учението е получило отлична оценка и от участниците в него. „ Отработиха се дейности за реакция при повреди, за битка с подводници, заличаване на мини и битка с въздушни цели – Противовъздушна отбрана “, разясни той. Министърът подчертава върху мащабите на учението - в „ Бриз 2021 “ вземат участие 14 страни с 30 бойни и спомагателни кораби и катери, 3 самолета, 8 вертолета и над 2000 военнослужещи от военноморските сили на България, Албания, Белгия, Англия, Грузия, Гърция, Испания, Италия, Латвия, Полша, Румъния, Съединени американски щати, Турция, Украйна, Втората непрекъсната военноморска група на НАТО и Втората непрекъсната противоминна група на НАТО от силите за отговор на Алианса.

Началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов уточни, че в границите на учението „ Бриз 2021 “ сполучливо протича узаконяването на командването на 4-ти дивизион патрулни кораби за управление на тактическа група надводни кораби. Друг миг в учението е включеният тази година епизод с присъединяване на подводница. Адмирал Ефтимов благодари на своя сътрудник – началника на Генералния щаб на Турция военачалник Яшар Гюлер, за предоставената опция за подготовка за страната ни и нашите съдружници.

Министър-председателят Стефан Янев подчертава върху смисъла на „ Бриз 2021 “ за повишение на качествата на въоръжените сили на страните-участници. „ В учението вземат участие кораби от страни-членки на НАТО и други от акваторията на Черно море. Провеждат се мероприятия, които са значими както за българските Военноморски сили, по този начин и за всички участващи сили и средства “, сподели той.

В отговор на въпрос на публицисти министърът на защитата Георги Панайотов акцентира нуждата от вложения в защита и сигурност. „ За предходната година Брутният вътрешен артикул на света е намалял с 4.4%, само че в същото време разноските за защита са се нараснали с 2.2%. Държавите влагат във въоръжените си сили, влагат в защита и сигурност. Това би трябвало да направи и България “, съобщи министър Панайотов.

На въпрос за отчета на Служба „ Военна полиция “ за злополуката в Черно море със аероплан „ МиГ-29 “ министърът съобщи: „ Искам дебело да подчертая, че не става въпрос за пилотска неточност. Никъде в отчета не написа такова нещо. Мисля, че ясно е казано какви са аргументите. Продължава следствието на прокуратурата, дано да изчакаме резултатите от него “.

„ Основните и съпътстващи аргументи ние, като военно управление, сме ги изтъквали в годините в Доклада за положението на защитата и Въоръжените сили на Република България - систематичното недофинсиране, проблемите с нальота, рисковата среда, в която работим “, съобщи началникът на защитата на въпроси по отношение на оповестения отчет на работа „ Военна полиция “ по случай със аероплан Миг-29. Продължаваме да изпълняваме дилемите си, само че с цел да бъдем по-успешни и да бъде по-предвидима ситуацията в защитата, уповавам се да има консенсус в обществото и измежду политическите партии по този въпрос. Темповете, с които страните към нас влагат в отбранителни качества, в действителност са впечатляващи и ние изоставаме “, безапелационен бе адмирал Ефтимов. Той акцентира, че са били изпълнени нужните ограничения за недопускане на спешни обстановки и сега към този момент се прави планомерна летателна активност на изтребителната ни авиация. „ Днес тя също хвърча, имахме интензивност в Черно море и се извърши задача по защитата на въздушното пространство “, разясни адмирал Ефтимов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР