Министърът на финансите Владислав Горанов съобщи по време на парламентарния

...
Министърът на финансите Владислав Горанов съобщи по време на парламентарния
Коментари Харесай

Финансовият министър е готов да дебатира за независимостта на обществените медии

Министърът на финансите Владислав Горанов заяви по време на парламентарния надзор, че е подготвен на спор за търсене на нови благоприятни условия, с които да се подсигурява по-голяма самостоятелност на публичните медии.

Готови сме да участваме във всеки спор, който би подсигурил по-голяма самостоятелност на публичните медии. Темата с либерализирането на рекламата по националните медии не е нова за държавното управление, посочи Горанов и подсети, че финансовото министерство през 2005 година е направило сходно предложение през проектобюджета за 2006 година, което обаче е било анулирано. Горанов съобщи, че промяната в публичните медии и слагането на предел на националните БНР и Българска национална телевизия да могат да популяризират е изиграло ролята си в прехода от монопол на държавните медии към демонополизация и излизането на медийния пазар на голям брой търговски субекти, които в този момент работят под лиценз от Съвет за електронни медии.

Финансовият министър обаче акцентира, че няма да е елементарно напълно дотацията от държавния бюджет да бъде сменена с такси, събирани на различен принцип. Той подсети, че общият размер на дотацията за двете медии е към 120 млн. лв.. Такъв запас, в случай че тръгне да се събира през такси, начислявани на база на електромер, което по думите на министъра е неработещо, или по различен метод, ще значи забележителен спомагателен запас да се изземе от потребителите на такава услуга и да отпадне нуждата от това финансиране от бюджета, разяснява Горанов.

Министърът сподели, че може да се търси единодушие по тематиките, свързани с таксите, които се събират от сегашните търговски операторите по метода, по който публичните връзки сега са уредени в бранша. Другата консенсусна тематика е обвързвана с това до каква степен да се даде опция на държавните медии да имат по-голям пазар във връзка с рекламата, сподели министърът, като означи, че последните години рекламният пазар се придвижва в интернет пространството.

Ключовото за този спор ще бъде какви нови упования се разпореждат към междинното управническо звено - УС на Фонд " Радио и телевизия ", с които ще се усили качеството на националните медии и те ще бъдат под по-малко съмнение, че обслужват едни или други мощни на деня, сподели министърът на финансите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР