Министърът на финансите Росица Велкова и директорът на Агенция Митници“

...
Министърът на финансите Росица Велкова и директорът на Агенция Митници“
Коментари Харесай

Министър Велкова и директорът на Агенция „Митници“ посетиха „Капитан Андреево“

Министърът на финансите Росица Велкова и шефът на Агенция „ Митници “ Павел Геренски посетиха Митнически пункт „ Капитан Андреево “ като се срещнаха с резултатите от осъществения план за създаване на оборудване за отклоняване на високи води на река Хаяз, както и с хода на строителството на нови трасета за обработка на товарни транспортни средства със артикули, подлежащи на формален надзор. Това оповестиха от Министерството на финансите.

Министър Велкова благодари на целия екип на Агенция „ Митници “ и персонално на Павел Геренски за положителното осъществяване на приходната част и за дейната работа по плановете. Като образец тя уточни приключения от страна на Агенция „ Митници “ план по отводняване, както и че времето за осъществяване на новите трасета на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ ще бъде кратко с една трета.

„ Успяхме да осигурим терен за още едно, трето трасе, което няма да бъде оборудвано и ще се употребява или за извънгабаритни товари, или за пренасочване “, съобщи Павел Геренски във връзка напредъка на строително-монтажните работи по построяването на новите две входни трасета на Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево, които са особено за хладилни камиони и артикули, подлежащи на формален надзор от Българската организация по сигурност на храните. Очакваме трите спомагателни трасета да бъдат приключени до края на януари идната година. Към момента изпреварваме с два месеца периодите “, разяснява пред публицистите шефът на Агенция „ Митници “ и добави, че сериозната обстановка с насъбрания трафик, изключително от турска страна, към този момент е преодоляна и пунктът стартира да работи в естествен режим. До края на май 2023 година се чака цялостното привършване на реконструкцията на Министерство на правосъдието „ Капитан Андреево “, защото все още вървят строителни работи на още две точки на пункта, съобщи още Геренски. До края на 2024 година при стегната организация се чака да се завърши и реконструкцията на Граничен контролно-пропусквателен пункт Лесово като трасетата ще се усилят двойно. 2022 година е рекордна за товарния трафик и до края на годината се чака да бъдат обработени съвсем 1 млн. товарни коли на вход и излаз. С стартирането на двете спомагателни и третото аварийно трасе и с усъвършенствана организация и механически ограничения пропускателната дарба се планува да се усили с към 20 %, изясни още шефът на митниците и добави, че на годишна база трафикът на товарни коли се усилва с по 10 % и би трябвало да се вкарват интелигентни форми за надзор.

Министър Велкова разяснява и настоящи тематики като минималната работна заплата. Тя напомни, че предлагането на МТСП е за 770 лв. и то сега е на публично разискване. Становището на Министерството на финансите е, че нарасналата минимална работна заплата би трябвало да влезе в действие от юли 2023 г, защото тогава се чака да има и Закон за държавния бюджет на Република България за 2023 година За интервала 2019-2022 година насъбраната инфлация е към 27 %, колкото е и растежът на минималната работна заплата за същия интервал, т.е. минималната заплата е растяла изпреварващо до тази година. Ако Народното събрание гласоподава разбиране като „ брутна минимална работна заплата “, това би основало правна неизясненост по използването по отношение на обществените заплащания, уточни още

министър Велкова в отговор на журналистически въпроси. Само ограниченията, които са влезнали през 2022 година, приложени към 2023 година, водят до недостиг от 6,6 %, а всеки спомагателен разход би довел до спомагателен недостиг и дълг, разяснява още финансовият министър и добави, че 2022 година ще завърши плътно фискално, с несъблюдение в финансовите разноски и европейските средства, а неизползваните средства служат за балансиране на бюджета за 2022 година.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР