Министър-председателят ще търси кадри за новата КПКОНПИ, чието реформиране се

...
Министър-председателят ще търси кадри за новата КПКОНПИ, чието реформиране се
Коментари Харесай

Бойко Атанасов за ФАКТИ: Търсим хора за КПКОНПИ отвън, после какво - ще гоним корупцията с вуду ритуали?

Министър-председателят ще търси фрагменти за новата КПКОНПИ, чието реформиране се възнамерява, в чужбина. Това съобщи министър председателят Кирил Петков в свое изявление на 12 февруари. Наследникът на Сотир Цацаров - новият началник на новата Антикорупционна комисия, още веднъж ще бъде издирван измежду експерти в чужбина. Мотивът за това декларирано решение - хората в новата КПКОНПИ да нямат връзка с хората, които ще проверяват.

Какво ще се случи в реалност, в случай че решим да изберем нов началник на КПКОНПИ по този метод - по тематиката от ФАКТИ разговаряхме със следовател Бойко Атанасов , магистратът, който през 2016 година направи разкритията за настоящата в прокуратурата шпицкоманда. В средата на януари кандидатурата точно на следовател Бойко Атанасов за нов началник на новата КПКОНПИ беше издигната от гражданско съдружие “БОЕЦ”.

“Явно слагаме на битката с корупцията един огромен кръст”, уточни следователят при започване на диалога.

“Първо, Министерският съвет няма функционалност да избира и да дефинира началник на КПКОНПИ. КПКОНПИ е институция, която проверява корупция най-общо казано в Министерски съвет, в общини, в кметства. Второ, не ми е известно министър-председателят да има и партия - ‘Продължаваме промяната” още не е партия. В качеството си на какъв Кирил Петков споделя това - в качеството си на политически водач ли, в качеството си на ръководител на Министерския съвет ли?”, уточни Бойко Атанасов.

“Сещам за едни думи на сегашния ръководител на Народното събрание, който сподели, че Народното събрание няма да е гумен щемпел на изпълнителната власт. Ако Министерският съвет продължава да дефинира политиката на Народното събрание, както беше до неотдавна по времето на Бойко Борисов, това значи, че още веднъж имаме неразделение на властите”, разяснява той.

“Да не забравяме, че Народното събрание е избрал Цацаров за началник на КПКОНПИ, Народното събрание му е шеф. Парламентът не споделя нищо, нов закон за КПКОНПИ няма, Сотир Цацаров е викан, с цел да му кажат какъв брой го почитат, вместо да се желае информация от него за резултатите от дейностите му, в това число и по архивните каузи. Голяма част от кадровия запас в ДАНС мина в КПКОНПИ, минаха и архивните каузи, делата на действен доклад, свързани с корупция, които се проверяваха в ДАНС”, добави той.

“Най-вероятно се разчита в бъдеще да нямаме битка с корупцията, а усвояването на обществените и европейските средства да става безотговорно и без мониторинг”, уточни следователят.

“Тепърва да се викат хора от чужбина, никому незнайни и неразбираеми, хора, които явно не са наясно и с нашето законодателство, хора, които занапред да се учат какво е то корупция, тъй като на Запад част от страните имат закони за лобизма - там корупция няма, има лобизъм. Ако вървим в такава посока у нас, това значи цялостен регрес”, безапелационен е той.

“Очевидно се разчита на хора, които да не се борят с корупцията, викайки такива хора. Това не е инженерна работа, не е техническа работа, не е произвеждане на чаши. Това е административен развой, обвързван с познаването на правосъдната система и институциите. Тепърва да се търсят хора от чужбина ми звучи налудничаво”, уточни следовател Атанасов.

“За момента не виждам визия КПКОНПИ да проработи. Ясно ми е отношението на водача на “Има подобен народ” Слави Трифонов към Сотир Цацаров и към неговата работа. Нужно е да се разгласи позиция от името на всички водачи в ръководещата коалиция какво тъкмо желаят - да се пресече корупцията или да останем на равнище нулево гонене на корупцията. Не съм оптимист, мисля, че толерирането на извършващите огромни корупционни закононарушения ще продължи във висока степен”, счита той.

“От това, което виждаме, нямаме причина да сме оптимисти. Търсим хора извън, по-късно ще търсим извънземни. Кой знае какво ще търсим по-нататък - може би ще стартираме да гоним корупцията с вуду ритуали”, приключи следовател Бойко Атанасов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР