Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън предупреди, че в сегашния му

...
Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън предупреди, че в сегашния му
Коментари Харесай

Екшън Джонсън: ЕС е заплаха за икономическата и териториална цялост на Обединеното кралство

Министър-председателят на Англия Борис Джонсън предизвести, че в настоящия му тип съглашението за излизане на страната от Общността дава на Европейския съюз теоретична опция да унищожи „ икономическата и териториалната целокупност “ на Обединеното кралство.

В публикация, оповестена на 11 септември в националния всекидневник The Daily Telegraph, министър председателят акцентира опасността от разчленяване на страната и прикани английския парламент да утвърди законопроект, с цел да се избегне сходна обстановка.

Джонсън напомня, че в границите на комерсиалните договаряния сред Лондон и Брюксел, които още веднъж попаднаха в задънена улица, Европейски Съюз ще се позове на клаузата за Северна Ирландия. Тя дефинира общи правила за придвижване на артикули през границата сред Република Ирландия на Европейски Съюз и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство, съобщи Фокус.

„ Ако не се съгласим с изискванията на Европейски Съюз, той ще откри пълноценна митническа граница в Ирландско море, прибягвайки до коренно пояснение на Протокола за Северна Ирландия. Казват ни, че Европейски Съюз освен ще постанова мита върху стоките, пътуващи до Северна Ирландия от Обединеното кралство, само че може и да спре хранителни ресурси по този маршрут ", написа Джонсън.

При одобряването на незабавно направения протокол предходната година, отбелязва Джонсън, английското държавно управление не е вярвало, че Брюксел може да се възползва от неналичието на уточненост в формулировката си, с цел да стартира комерсиална „ обсада на част от Обединеното кралство “ или „ заплашва да унищожи икономическата и териториалната целокупност “ на страната. Джонсън съобщи, че Лондон няма да разреши на организацията даже да има теоретичната дарба да разчлени страната, а новият законопроект за вътрешния пазар е застраховка против сходен опит, защото не разрешава на Европейски Съюз да пояснява неправилно протокола.

„ Така че дано се отървем от всяка опция за неразбирателство. Нека се отървем от опасността за самата основа на Обединеното кралство. Нека принудим Европейски Съюз да се откаже от заканите си и да утвърди законопроекта, укрепвайки позицията ни за договаряне и защитавайки страната ", написа Джонсън в края на посланието си.

В сряда държавното управление на Джонсън показа на Народното събрание законопроект за вътрешния пазар за контролиране на комерсиалните връзки сред съставните елементи на Обединеното кралство след края на преходния интервал. В документа се показва, че някои от неговите разпореждания „ ще останат в действие макар несъответствието или несъвместимостта с интернационалното или националното право “. Това допуска опцията Лондон да наруши изискванията на Протокола за Северна Ирландия, който подсигурява статута на страната на индивид, който е част от митническото пространство на кралството, само че в това време краткотрайно резервира достъпа до единния пазар и митническата зона на Европейски Съюз.

След като бъде признат, законът ще даде на Лондон пълномощието да взема решение кои категории артикули, транспортирани от Обединеното кралство до Северна Ирландия, ще бъдат обект на мита на Европейски Съюз заради риска от реекспорт в страните за Общността.

Намерението на английското управление да заобиколи наредбите на двустранните съглашения за Брекзит посредством приемане на спорния законопроект провокира остра реакция в Брюксел. Европейският парламент съобщи, че няма да утвърди комерсиална договорка с Лондон, в случай че подобен закон влезе в действие, а основният договарящ на Европейски Съюз Мишел Барние загатна, че Общността може да спре да внася храни от Англия.

Освен това проектите на Лондон бяха подложени на критика от Вашингтон, управляващите на Шотландия и Уелс, както и от мнозина членове на ръководещата в страната Консервативна партия. Джонсън, който назовава спорната част от законопроекта застраховка против срив на комерсиалните договаряния с Европейски Съюз, предизвестява за тежки последствия за репутацията на страна, чието държавно управление смята за допустимо да наруши интернационалните си отговорности.

Съдбата на законопроекта, който ще бъде обсъждан в Народното събрание идната седмица, дава обещание да бъде сложна, защото както членовете на парламентарната съпротива, по този начин и членовете на партията на Джонсън към този момент са подготвили промени, които трансформират същността му.

Според The Daily Telegraph редица членове на парламентарната секта на торите са подготвени да тръгнат против партийната линия, отказвайки да поддържат законопроекта. В тази връзка Джонсън прикани Народното събрание да не повтаря миналогодишната обстановка, когато договарянията с Брюксел бяха усложнени от яростни разногласия в Камарата на общините и разединение в ръководещата партия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР