Министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич коментира ситуацията в Северно Косово,

...
Министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич коментира ситуацията в Северно Косово,
Коментари Харесай

Бърнабич: Опасявам се от ескалацията в Северно Косово


Министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич разяснява обстановката в Северно Косово, казвайки, че се притеснява от ескалацията, само че „ ще създадем всичко да запазим мира “, заяви сръбската национална телевизия РТС.

Бърнабич разяснява, че косовските сърби, които стоят на барикадите към този момент десети ден, са там, „ тъй като търсят главните си човешки права, само че в действителност съществени човешки права и нищо повече от това “.

Тя акцентира, че е разочарована от интернационалната общественост и реакцията ѝ на протичащото се в Северно Косово.

„ Ако погледнете единствено какъв беше декември – стартира с това, че (премиерът на Косово Албин) Курти назначи Ненад Рашич за представител на косовските сърби в прищинските институции, индивидът, който на изборите получи 0,17 % гласа. Нямахме съответна реакция от Брюксел, имахме реакция, която призоваваше и двете страни към деескалация. Не съм сигурна какво тъкмо е направил в този миг Белград, както и сърбите в Северно Косово. (…) Така стартира декември и ще приключи кой знае по какъв начин, само че към този момент с повече от 16 брутални провокации, нарушение на Брюкселското съглашение, набези на въоръжени до зъби членове на косовската полиция, специфичните сили (РОСУ) в Северно Косово, което значи брутално нарушаване на Брюкселското съглашение “, сподели Бърнабич.

Тя добави, че единственото предпочитание на косовските сърби е спазването на Брюкселското съглашение и постигането на мир.

„ Очакваме от интернационалната общественост, най-много от Брюксел, само че и от Вашингтон, да окаже напън върху Прищина да се насочат към осъществяване на Брюкселското съглашение във допустимо най-кратък период, което значи основаването на Съюз на сръбските общини. Получихме всички уверения и от страната на представителя на Съединени американски щати Ескобар, че това ще бъде изпълнено в най-кратък период “, сподели Бърнабич.

Напрежението сред Косово и Сърбия е изключително високо през последните месеци. Кризата стартира с решението на държавното управление в Прищина да смени сръбските регистрационни номера на колите на косовските сърби с косовски. Въпреки че след договаряния и компромис към този момент Прищина се отхвърли от това, сръбските представители напуснаха косовските институции и полицейските сили, а елементи на косовската полиция минаха в обитаемоте най-вече със сърби региони.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР