Министър-председателят на Република Македония Зоран Заев каза, че не възнамерява

...
Министър-председателят на Република Македония Зоран Заев каза, че не възнамерява
Коментари Харесай

Зоран Заев не смята да подава оставка

Министър-председателят на Република Македония Зоран Заев сподели, че не има намерение да подава оставка макар ниската изборна интензивност на референдума за смяна на името на страната, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

Заев дефинира референдума като очевиден триумф, откакто "огромно болшинство " от гласувалите са одобрили смяната на името, която е част от съглашение с Гърция за споразумяване на десетилетен спор сред двете страни, което да проправи пътя към участие на Македония в Европейския съюз и НАТО.

"Нямам желание да напущам, само че е мой дълг да остана ", сподели той на конференция, отговаряйки на въпрос дали възнамерява да се отдръпна.

Заев съобщи, че ще "продължи да води страната към участие в НАТО и Европейски Съюз ".

Той не загатна изборната интензивност, само че разгласи референдума за "демократичен триумф ", изтъквайки, че допитването е "консултативно " и няма наложителен темперамент. По думите му резултатът ясно демонстрира волята на македонския народ.

Заев прикани депутатите да поддържат идната стъпка, нужна за завършване на съглашението, която е утвърждението на нужните конституционни промени.

Той акцентира, че "няма по-добра договорка с Гърция и не може да има по-добра договорка ".

По последни данни 91 % от гласувалите на референдума са одобрили съглашението за смяна на името, а изборната интензивност е била 36 % при нужни 50 %, с цел да бъде гласуването годно.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР