Министър-председателят Кирил Петков, финансовият министър Асен Василев и министърът на

...
Министър-председателят Кирил Петков, финансовият министър Асен Василев и министърът на
Коментари Харесай

Кирил Петков ще дава обяснения в парламента за спорен меморандум

Министър-председателят Кирил Петков, финансовият министър Асен Василев и министърът на енергетиката Александър Николов, всичките в оставка, ще бъдат поканени за чуване в петък във Временната комисия за определяне на всички обстоятелства и условия, свързани с подписания от държавното управление Меморандум за 1 милиарда $ с GЕMCORP и IP3 CORPORATION 1. Това разгласи пред медиите ръководителят на комисията Емил Георгиев, откакто народните представители изслушаха по тематиката ръководителя на ДАНС Пламен Тончев.

Според него този меморандум не е рисков за България. На въпрос дали ДАНС удостоверява обществената информация за интервенция на съветски капитали в GЕMCORP, Георгиев отговори негативно.

„ За всички е ясно, че Зелената договорка завърши. Оттук нататък, при основаната обстановка в енергетиката, страни като нас, които разполагаме със съществени количества подземни благосъстояния, ще имат преимущество. Затова бяхме доста деликатни с тази информация да разберем кои компании ще имат достъп до тези подземни благосъстояния. Затова в петък ще има чуване и по-късно ще излезем с отчет, който ще представим пред Народното събрание, и ще бъде обществен “, уточни Георгиев.

Петър Чобанов от Движение за права и свободи разяснява след съвещанието на комисията, че „ нашето мнение е, че колкото по-бързо прекратим този меморандум, толкоз по-добре за страната - да не нанасяме спомагателни вреди или да не застрашаваме националната сигурност “.

Той изясни, че се надява министър председателят, вицепремиерът по еврофондовете и министърът на енергетиката да обяснят фактологията по отношение на подписването на меморандума, както и спазени ли са процедурите на Министерски съвет при сключване на сходен документ. Той изясни, че се изисква инспекциите да бъдат осъществени преди подписването, да има изговаряне на съответните дирекции и решение на Министерския съвет, когато се подписва меморандум „ с толкоз сензитивна информация, обвързвана с енергетиката, оттова - и с националната сигурност “.

Чобанов уточни, че чака да се обясни от кого и от кое място е пристигнала концепцията за този меморандум и предлагането за компанията GЕMCORP. „ Разчитаме на съдействието на представителите на изпълнителната власт, спазили ли са процедурите и по какъв начин са се развили събитията “, добави той, като съобщи, че не е получена никаква информация от изпълнителната власт работи ли се нещо по този меморандум.

Темата разяснява и Иво Мирчев от „ Демократична България “. На въпрос дали има притеснителна информация от ДАНС по отношение на меморандума, която да образува у него усещания, че в някаква степен е застрашена националната сигурност на страната, той отговори: „ Има задоволително причини да се счита, че евентуално може да има проблем в сходна посока “. Мирчев добави, че затова е планувано чуване на представители на изпълнителната власт.

Меморандумът беше подписан на 23 март. Тогава от Министерството на енергетиката осведомиха, че, в наличието на премиера Кирил Петков, министър Александър Николов е подписал Меморандум за съдействие с Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation. В прессъобщението се посочваше, че документът регламентира съдействието сред страните по отношение на планирането и осъществяването на планове за произвеждане на чиста сила, различни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста сила, развиване на нуклеарната енергетика.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР