Минералният извор в кресненското село Ощава, известен още като „Врелата

...
Минералният извор в кресненското село Ощава, известен още като „Врелата
Коментари Харесай

Минералният извор Врелата баня в с. Ощава е в окаяно състояние

Минералният извор в кресненското село Ощава, прочут още като „ Врелата баня “, е в окаяно положение. Водоизточникът се нуждае от рационализация и незабавно подсилване на покрива, тъй като сега съставлява сериозна заплаха за посетителите.

Ощавските минерални залежи са известни с лечебните си свойства. Водата във Врелата баня, както е прочут едининият от изворите край Ощава, е над 50 градуса. Да се стигне до там, обаче, е съвсем невероятно, тъй като мястото е запуснато и труднодостъпно. Години наред не се поддържа и е съвсем неоткриваемо за хората, които желаят да стигнат до лековитата вода.

„ Аз, като дете сме се събирали там от махалата и отиваме да се къпеме там като деца, щото има басейн. Лечима е водата, тя е такава за лишей, за некакви неща, просто лекува. ", споделя Петър Михайлов.

„ Животът ни е минал там. Обаче в този момент като не се поддържа, тя е цялостна съсипия. И покрив няма, окаяно положение. ", споделя Емилия Николова.

Някога известната баня, в този момент е занемарена. Пространството към минералния извор е обрасло с треви и шубраци, няма и табела.

„ Като идваме тука, ние на село, непрекъснато по пътя минават, има хора. За това е доста тъпо, за това огромно благосъстояние, за нашия край тука. ", добавя Емилия Николова.

Изпълнителният шеф на Българската асоциация по подземни води инж. Величко Величков, сподели за Българска национална телевизия, че минералният извор е обществена общинска благосъстоятелност и отговорност за положението и употребата му
носи общината в Кресна. От общината дадоха отговор, че нямат пари за повсеместен ремонт на „ Врелата баня ".

„ Зимният интервал може би ще се употребява, само че не е проходима, и няма какво да се оправдаме, би трябвало да се оправи банята, само че сега сме планували единствено ремонт на покрива. ", изяснява Валентин Стоичков, зам.-кмет на община Креснa.

Всички се надяват, че постройките на Врелата вода няма да рухнат напълно преди да бъдат ремонтирани и възобновени в достоверния им тип.

Аксения Ангелова / Димитър Балджиев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР