Миналия петък (17 декември) Русия отправи конкретни искания към НАТО,

...
Миналия петък (17 декември) Русия отправи конкретни искания към НАТО,
Коментари Харесай

Има ли риск от война между Русия и НАТО - ултиматум, предпоставки и отговор

Миналия петък (17 декември) Русия насочи съответни претенции към НАТО, избрани от голям брой анализатори и медии като ултиматум.

Предложенията на Русия

Външното министерство на Русия разгласява планове на съглашения сред Русия от една страна и Съединени американски щати и НАТО от друга за гаранции за сигурност. Споразуменията показват прекратяването на по-нататъшното разширение на НАТО и на присъединението на Украйна към Алианса. Освен това блокът би трябвало да се откаже от военните действия в други страни от някогашния Съюз на съветските социалистически републики.

На процедура Русия предложи в безусловен звук на груповия Запад силите на НАТО да се изтеглят по линията на 1997 година. Това включва цяла Източна Европа, както и Кавказ и Централна Азия.

Руската страна е подготвена да поеме ангажимент да не разпростира ракети със междинен и по-малък обхват в региони, откъдето тези ракети могат да ударят страните от НАТО - и Алиансът би трябвало да предприеме сходна стъпка.

Putin: “What’s happening now, the tension developing in Europe, is their fault. At every step Russia was forced to somehow respond. At every step the situation grew increasingly worse … and degraded. ” He says Russia must now make a decision re: NATO, US. pic.twitter.com/VsvsXUO6Vl
— Christopher Miller (@ChristopherJM) December 21, 2021

Проектоспоразумението със Съединени американски щати допуска, че Москва и Вашингтон няма да употребяват територията на други страни за подготовка или осъществяване на офанзиви една против друга. Предлага се и двете страни да се задължат да не организират учения с създаване на сюжети за потребление на нуклеарни оръжия и да дадат гаранции да не приготвят военни от неядрени страни за потребление на нуклеарни оръжия. Москва приканва Вашингтон да си дадат взаимно гаранции да не разполагат нуклеарни оръжия в чужбина, да върнат на своя територия към този момент разположените оръжия и да унищожат инфраструктурата за разполагане на нуклеарни оръжия отвън своя територия. Една от точките съответствува с предлагането към страните от НАТО – Съединени американски щати и Русия се задължават да не разполагат ракети със междинен или по-малък обхват в чужбина и в тези региони, от които е допустимо да се поразяват цели на територията на „ подписалите “ страни.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР